Befellegzett a kamattámogatott hiteleknek: merre léphet a kormány?

Pénzcentrum2013. november 21. 05:10

Véget vethetnek a kamattámogatott hitelek rövid népszerűségének a csökkenő kamatok. Már a piaci hitelek is elérték azt a árszintet, amit ezek állami támogatással nyújtanak. Ennek oka egy törvényi akadály, ami szerint 6 százalékos kamat alatt már nem jár több állami támogatás, és ez lassan életképtelenné is teszi a konstrukciót.

Emlékezhetünk még a végtörlesztés időszakára, ami után 12-13 százalékos felé száguldoztak a hazai lakáshitelek THM értékei. Ebben az időszakban jó ötletnek tűnhetett egy kamattámogatási rendszer bevezetése, amely lényegesen csökkenteni tudja a családok kamatterheit. Kezdeti finomhangolások után egy 5 évig fix mértékű támogatási rendszer jött létre, melynek köszönhetően a hitelek valóban egyre olcsóbbá váltak.

Újabb fordulat a jegybanki kamatdöntések után következett, amikor is az egyre alacsonyabb alapkamatnak köszönhetően a piaci hitelek is egyre kedvezőbbek lettek. Először a kamattámogatott hitelek érték el a törvényi minimumnak számító 6 százalékos kamatszintet, ami alatt már nem nyújt több támogatást az állam. Mára viszont a bankok saját, támogatás nélküli jelzáloghitelei is elérték ezt a szintet. Gyakorlatilag alig néhány forint a különbség a támogatott és a piaci hitelek törlesztőrészletei között.

Nem biztos tehát, hogy megéri a kamattámogatott hiteleket választani mostanában. A fenti táblázatból is jól látszik, hogy szinte hajszálnyi különbségek vannak ma a két hitel között. Megoldás lehetne, ha a jelenlegi törvényi határ, 6 százalékos kamat alatt is járna még további kamattámogatás, például az alapkamathoz lehetne kötni a minimum szintet. Másik megoldás lehet, ha 5 év helyett hosszabb időre járna támogatás, akár 15-20 évre is. Előbbivel tovább csökkenhetnének a lakáshitelek költségei, míg az utóbbival az ügyfelek biztonságérzete növekedhetne, hiszen egy esetlegesen növekvő kamatpálya estén is védve lennének.

 

Jöhet változás hitelfronton

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Varga Mihály nem kevesebbet állított egy múlt hetisajtótájékoztatón, minthogy célszerű lenne megfontolni a Nemzeti Bank hitelprogramjának magánlakás építésére vonatkozó kiterjesztését. De ezt a nyilatkozatot követő napokban több forrásból is cáfolták, Varga is csak magánvéleménynek nevezte az ötletet. A szakértők szerint nincs is szükség hasonló drasztikus lépésre. Gergely Péter, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint az is elég lenne, ha a kormány az alapkamat csökkenésével a minimális kamatszintet is csökkentené vagy a támogatás idejét növeli 10-20 évre.

 

Címkék:
lakáshitel, jelzáloghitel, kamattámogatás,