Devizahitelek: eltolta a döntést a Kúria

Pénzcentrum2013. november 12. 15:02

Hétfőre várta a közvélemény a Kúria devizahiteleseket is érintő jogegységi határozatát. Tegnap össze is ült az intézmény jogegységi tanácsa, a döntést azonban későbbre halasztotta - tájékoztatta a Portfolio.hu-t Banicz Erika, a Kúria Polgári Kollégiumának sajtószóvivője, hozzátéve: még novemberben megszületik az eredmény. Ez a határozat azonban nem "az" a határozat lesz.

A múlt héten jelzettnek megfelelően összeült hétfőn a Kúria jogegységi tanácsa, hogy három különböző eljárásjogi kérdésben jogegységi határozatot hozzon. Ezek tartalma nem nyilvános, az ülés zárt volt. Döntés nem született, a Kúria egy későbbi, novemberi időpontra halasztotta a határozathozatalt. Hogy pontosan mikorra, arról Banicz Erika nem kívánt tájékoztatást adni, de szavai szerint a döntést a megfelelő időpontban külön közleményben ismerteti majd a Kúria.

A Kúria novemberben esedékes jogegységi határozata azokat a szerződéseket érinti, amelyekkel kapcsolatban a szerződés érvénytelenségének megállapítását kérték vagy kérik a bíróságoktól. Nem kizárólag a devizahitel-szerződésekről, sőt nem is csak a hitelszerződésekről van szó.

Ebből következően a határozat eleve csak nagyon általános lehet, konkrét pénzügyi útmutatást nem adhat. Különösen nem a közel 2500, devizahitelekkel kapcsolatban folyamatban lévő, rendkívül sokféle bírósági ügyről egyszerre. Célja csupán az, hogy a bíróságokat a jogszabályok értelmezésében segítse, az általános joggyakorlatot továbbfejlessze a Kúria.

Pedig nagy várakozás előzi meg a Kúria lépéseit. Korábban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter jelezte, hogy a Kúria "átfogó döntését" követően kezdenek hozzá a devizahiteles probléma pénzügyi szempontból történő rendezéséhez, Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pedig felszólította Kúriát, hogy "soron kívül alakítsa ki jogegységi álláspontját az ügyben". Az előbbiekben említett jogegységi határozatnak azonban ehhez nincs köze, az már jóval korábban indult.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Kúria a devizahiteles ügyben "nyilvánvalóan nem felelhet meg azoknak a várakozásoknak, melyeket a sajtó ez ügyben a Kúrához intézett megkeresései tartalmaznak. Ezeket az igényeket is figyelembe véve azonban a Kúria Polgári Kollégiuma a közeljövőben fel kívánja mérni, hogy a deviza-alapú hitelszerződésekkel összefüggésben hány per van az országban folyamatban, továbbá, hogy a jogerős ítéletek alapján eltérő joggyakorlat kialakulása megállapítható-e.

E felmérés eredményeként kerül a Kúria abba a helyzetbe, hogy döntsön esetlegesen jogegységi eljárás indításáról vagy más, a rendelkezésére álló intézkedés megtételéről. E további fejleményekről a sajtót természetesen a Kúria folyamatosan tájékoztatni fogja." - fogalmazott a Kúria múlt heti közleménye. Banicz Erika szerint ennek a közleménynek a szövege az ügyben továbbra is irányadó.

Címkék:
hitel, devizahitel, Kúria,