Az adósságból is engednének a bankok: ez nem kellett a kormánynak

Pénzcentrum2013. október 29. 22:47

A bankszövetség az árfolyamgátat megtartását és még vonzóbbá tételét javasolta volna egyebek mellett a devizahitelesek megsegítésére, sőt a bankok még a külön számlán gyűlő adósság egy részének elengedésébe is belementek volna a pénteki javaslatuk szerint, írja az Origo értesüléseire hivatkozva.

A bankszövetség főtitkára, Kovács Levente korábban az M1 Híradónak azt mondta: a szervezet pénteken benyújtotta a kormánynak átfogó javaslatát, amelyben külön foglalkoztak azokkal, akik tudják fizetni a hiteleiket, és azokkal is, akik nem. Az egyik újdonság, hogy a bankok hozzájárulásával előrébb hozzák november 1-jére a kilakoltatási moratóriumot. A másik, hogy a kilakoltatás akkor is elmarad, ha az adósság nem haladja meg az 500 ezer forintot. További részletekről a bankszövetség főtitkára akkor, pénteken nem nyilatkozott.

Az Origo értesülései szerint a javaslat csomag tartalmazta azt is, hogy az árfolyamgátat egy újabb egyszeri újraindításával tennék vonzóbbá.

Az árfolyamgátnál a fix árfolyam feletti részre eső tőkerészt most számon tartják a gyűjtőszámlán. Ennek egy részét (semmiképp nem az egészet) akár el is lehetne engedni - ezt is felvetették a bankok a kormányhoz eljuttatott javaslatban az Origo szerint.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője az MTI érdeklődésére nem kommentálta a megjelenteket.

Ugyanakkor Varga Mihály hétfőn az MTI-nek úgy nyilatkozott, a Bankszövetség által átadott javaslatok nem orvosolják a kormány által a devizahitelesek megsegítésében legfontosabbnak tartott két problémát, ezért a kabinet november elején az Országgyűlés elé terjeszti a devizaadósok megsegítésére szolgáló saját javaslatait.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Varga: a bankszövetség javaslata rossz helyre ment

Kedden a Parlamentben tartott sajtótájékoztatóján pedig úgy fogalmazott Varga Mihály, jelenleg az államigazgatáson belüli szakmai egyeztetések folynak, a benyújtás pontos idejét nem jelölte meg. Hangsúlyozta, hogy a már ismert szempontokon - a lakáscélú devizahitelek kerüljenek kivezetésre, és a forinthitelesek ne járjanak rosszabbul - túl lesznek olyan szempontok is, amiket a kormány javaslata tartalmazni fog.

"Többet nem mondhatok, (...) munkafázisban vagyunk, döntések fognak hamarosan megszületni" - mondta Varga Mihály. Hozzátette: a bankszövetség levele rossz helyre ment, nem a kormánynak, hanem az ügyfeleknek kellett volna elküldeniük azt. Véleménye szerint az elmúlt hetekben több bírósági döntés született, amelynek az átvezetése kormányzati beavatkozás nélkül is megtörténhetett volna. Példaként említette a Kúriának az árfolyamrést érintő döntését.

Címkék:
devizahitel, mentőcsomag,