Legkésőbb év végére elkészül a devizahitelesek mentőcsomagja

Pénzcentrum2013. szeptember 3. 11:04

Lázár János szerint december 31-éig megoldás születik a jelzálogfedezetű devizahitelek problémáira, a csomagból azonban a gépjármű- és áruhitelesek nem részesednek majd. Az ügyben szintén megnyilvánuló Rogán Antal pedig Varga Mihály múlt heti nyilatkozatával ellentétben úgy véli, a devizahiteles csomag költségeit a bankoknak kell viselniük, ugyanis átverték az ügyfeleket.

December 31-ig fog megoldás születni a jelzálogos devizahitelesek problémáira - mondta Lázár János, a Miniszterelnökség államtitkára egy lakossági fórumon tegnap Hódmezővásárhelyen. "A devizahitel ugyanis megszűnik. Ugyanakkor egy devizahiteles nem járhat jobban, mint az, aki forintban vette fel a hitelét" - tette hozzá a vasarhely.hir24.hu tudósítása szerint. A cikk beszámolt arról, hogy Lázár szerint "a bankok két ponton, a devizahitelek árfolyamváltozása és a kamatszámítás tekintetében csapták be az ügyfeleket a nem megfelelő tájékoztatással. A devizások problémájának megoldása nem terjed ki a gépjármű és egyéb áruhitel konstrukciókra" - tette hozzá.

A Portfolio.hu elemzői véleménye szerint Lázár János szavai alapján továbbra sem egyértelmű: vajon az összes devizaalapú jelzáloghitel (ahogy az MNB javasolja) vagy csak a lakáscélú jelzáloghitelek esetében (ahogy állítólag a bankszövetség anyagában szerepel) tervez lépést tenni a kormány? Ezzel kapcsolatban eddig ellentmondásos nyilatkozatok láttak napvilágot. A gépjármű- és áruhitelek jellemzően nem jelzálogfedezetűek, a lakáscélú hitelekhez hasonló nagyságrendű szabad felhasználású jelzáloghitelek sorsáról azonban nem beszélt az államtitkár.

A Magyar Nemzetnek adott keddi interjújában Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője is megszólalt a devizahiteles csomag ügyében. "A frakció álláspontja szerint figyelembe kell venni a bankrendszer teherviselő képességét, de tekintettel kell lenni egy erkölcsi szempontra is, a bankok korábban átverték az ügyfeleket, ezért most igazságot kell szolgáltatni a devizahiteleseknek, így a költségeket a bankoknak kell viselniük." - idézi az MTI az interjút.

A Portfolio.hu elemzői úgy látják, Rogán Antal szavai ellentétben állnak Varga Mihály álláspontjával, aki a múlt héten kijelentette: "bármilyen megoldást is találnak, az csak olyan lehet, ahol közösen, "nagyjából arányosan" vesznek részt a felek a terhek csökkentésében."

Címkék:
hitel, mentőcsomag,