Itt a bejelentés: százmilliárdokat kapnak a devizahitelesek a bankoktól!

Pénzcentrum2013. augusztus 27. 12:46

Jelentősen csökkenteni fogja a devizahitelesek havi törlesztőrészletét a készülő mentőcsomag - mondta a Reuters beszámolója szerint Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke a kormány képviselőivel folytatott keddi tárgyalás után.

A magyar bankok viselnék a terhek nagy részét az új devizahiteles mentőcsomagból - mondta Patai. A könnyítő program elmondása szerint a bankok javaslatán alapul. Azt mondta, az új terv több évre elosztva több százmilliárd forintba kerülne a bankoknak, az állam a költségek kisebb részét viselné. A tárgyalások Patai szerint csütörtökön folytatódnak.

Tehermegosztás lesz

Patai Mihály szerint a bankok viselik majd a terhek jelentős részét, az állam és a devizahitelesek pedig a kisebbik részét. Mint mondta, a javaslatcsomagjuk figyelembe vette a kormány kéréseit.

Két javaslatot dolgoztak ki

Az MTI beszámolója szerint a bankszövetség két javaslatot dolgozott ki a devizaadósok megmentésére, ezek a forintosítás, a kamattámogatás és az árfolyamgát típusú védelem kombinációján alapulnak. A szövetség elnöke szerint a javaslatok jelentősen csökkentik az adósok törlesztőrészleteit, a több évre több százmilliárdos teher nagyobb részét a bankok állják. Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője az MTI-nek elmondta: a bankszövetség a kormányzattal folytatott tárgyalások keddi fordulójára két részletes, hatástanulmányokkal alátámasztott tervet terjesztett elő.

Mit jelent ez?

  

Mindez elsőre nagyon jól hangzik - különösen, ha a bankok a százmilliárd forintos terheket önként vállalják, de Patai Mihály bejelentéséből nem derül ki, pontosan miről szól a mentőcsomag, így az sem, hogy a devizahitelek forintosítását jelenti-e vagy sem.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A legfontosabb új információk:
- az adósok jelentős könnyítést kaphatnak
- a bankszektor több százmilliárdos terhet vállal

Utóbbi a bankszektor szempontjából negatív hír, hiszen azt sejteti, hogy a bankok jövedelmezősége évekre romlik. A bank hitelkínálat emiatt szűkülhet, hitelezési képességük romolhat. A hatások pontosabb megítéléséhez azonban ismerni kellene a részleteket.

Múlt heti értesüléseink szerint két forgatókönyv került ma az asztalra:

1. a lakáscélú devizahitelek egyszeri forintosítása némi törlesztési kedvezménnyel. Patai szavaiba beleillik, hogy esetleg ez utóbbihoz vállalnak az évek során százmilliárdos nagyságrendű áldozatokat.

2. a másik lehetőség, hogy egy árfolyamgát konstrukción keresztül a lakáscélú devizahitelek futamidejét lerövidítik, és egy forintalapú gyűjtőszámla révén 4-5 év alatt forintosítják. Mivel ez esetben jelentős törlesztőrészlet-elengedésre kell sort keríteni, elképzelhető ebben az esetben is több százmilliárdos banki teher. Ennek részleteit azonban végképp nem ismerjük.

Címkék:
hitel, mentőcsomag,