Módosítani lehetne a devizahitel-szerződéseket?

Pénzcentrum2013. augusztus 12. 08:33

Újabb körben tárgyal a kormány a héten a devizahitelesek megmentéséről - mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában.

A politikus szerint az elmúlt hetekben a kormány megbízottja, Varga Mihály tárgyalt a Bankszövetéséggel és a hiteleseket képviselő civil szervezetekkel. Ezek a szervezetek az igazságügyi tárcánál is tárgyaltak.

A megoldásnál figyelemmel kell lenni az eddig már alkalmazott eszközökre - például árfolyamgát. A kormány több hangszeren játszik, az összes eszköz együttese kell, hogy megoldást kínáljon minden adósnak.

Az igazságügyi tárca a jogi oldalról készíti elő a megállapodást. Két jogelv érvényesülését tartják fontosnak. Az egyik, hogy a szerződések tartalmát teljesíteni kell - a bankok ezen jogelvhez ragaszkodnak. A KIM ugyanakkor azt a jogelvet is fontosnak tartja, hogy ha a szerződés aláírása után rendkívül komoly szintű módosulás történt a feltételekben, akkor a felek jogosultak arra, hogy a szerződések feltételeit átdolgozzák.

Címkék:
hitel, devizahitel,