Így mentené meg a devizahiteleseket a PSZÁF

Pénzcentrum2013. március 7. 08:31

Miközben érkeznek a hírek a bajban lévő devizahitelesek megsegítéséről, a PSZÁF új, sokkal konkrétabb javaslatokkal állt elő a késedelem nélkül (vagy kis késedelemmel) fizetők megsegítésére vonatkozóan. Binder István, a PSZÁF szóvivője közölte: Szász Károly elnök három pontból álló javaslatot juttatott el az NGM-nek az árfolyamgát konstrukció még kedvezőbbé tételére.

Szász Károly, a PSZÁF elnöke a Heti Válasznak már korábban jelezte, meghosszabbítanák az árfolyamgát igénybe vételére nyitva álló határidőt, hogy aki úgy érzi, később is igénybe vehesse a konstrukciót. Binder István szerint a jogalkotóknak eljuttatott javaslat valójában három pontból áll az Árfolyamgát II. konstrukció rugalmasabbá tételére vonatkozóan:

1. Az Árfolyamgát II. konstrukció igénylési lehetőségének meghosszabbítása a teljes futamidő végéig.

A PSZÁF számításai szerint jelenleg 11-12 év a deviza jelzáloghitelek átlagos hátralévő futamideje. A Felügyelet helyesnek tartaná, ha a futamidő végéig lehetőségük lenne az ügyfeleknek arra, hogy igénybe vegyék az árfolyamgát lehetőségét. Amennyiben tehát az ügyfelek életkörülményei megkívánják, később is választhatnák a rögzített árfolyamon történő törlesztést lehetővé konstrukciót legfeljebb 60 hónapig.

2. Mindenki számára lehetőség legyen az árfolyamgátban 60 hónapig részt venni.

Akik ezekben a hónapokban lépnek be a konstrukcióba, már csak közel 50 hónapig "árfolyamrögzíthetnek", hiszen a jelenlegi szabályok szerint 2017 június 30-án véget ér az árfolyamrögzítés. A PSZÁF elnökének javaslata alapján azonban minden deviza jelzáloghitelesnek lehetővé tennék, hogy legfeljebb 60 hónapig a konstrukcióban maradjon. Ezáltal a most belépők esetében 2018 tavaszán érne véget az árfolyamgát, ugyanakkor az eddigieknek megfelelően már három év után is dönthetnének úgy, hogy kilépnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

3. Több alkalommal is be lehessen lépni az árfolyamgát konstrukcióba.

Ezt akkor tenné lehetővé a PSZÁF, amikor a gyűjtőszámlahitelét már teljes egészében visszatörlesztette az ügyfél. (A Portfolio.hu szerint mivel a jelenlegi szabályozás alapján először a devizahiteltől kell megszabadulni, és a gyűjtőszámlahitel csak ezt követően végtörleszthető, a PSZÁF-javaslat életbe lépéséhez e szabály megváltoztatására is szükség lenne).

Binder István szerint a PSZÁF elnökének javaslatai még kedvezőbbé tennék az egyébként a deviza jelzáloghitellel rendelkezők döntő többsége számára kedvező árfolyamgát konstrukciót, annak kedvező társadalmi hatásaival együtt.

Címkék: