Négyből egy lakáshitel már a Fundamentánál van

Pénzcentrum2013. február 27. 17:07

A három legnagyobb magyarországi lakáshitelező közé került tavaly a Fundamenta 52,1 milliárd forintos kihelyezésével és 25,5%-os részesedésével - közölték a társaság szerdai sajtótájékoztatóján. A lakáskassza hitelállománya 107 milliárd, betétállománya pedig 293 milliárd forintra nőtt.

Lakossági ügyfélszáma (658 ezer szerződés) alapján a negyedik legnagyobb szereplő Magyarországon a szakosított hitelintézetként működő Fundamenta. A lakás-előtakarékosság terén tapasztalható növekedésnek és a társaság hitelezési hajlandóságának köszönhetően tavaly az első három közé kerültek a lakáshitelezés területén. 52,1 milliárd forintos tavalyi lakáshitel-kihelyezésükből 10 milliárd forint került a végtörlesztőkhöz januárban-februárban. A teljes kihelyezés valamivel több mint 40%-a volt azonnali (előtakarékosság nélküli) hitel.

Az év egészében a Fundamenta részesedése a hazai lakáshitelezésben elérte a 25,5%-ot. Gergely Károly elnök-vezérigazgató szerint nem kergetnek hiú ábrándokat: ha beindul a kereskedelmi bankok hitelezése, vélhetően ezt nem tudják majd tartani. Törvényi kötelezettsége a lakáskasszának, hogy likviditása nagy részét állampapírban tartsa, ennek állománya így év végén közel 196 milliárd forintra rúgott.


A háromszereplős (Erste, Fundamenta, OTP) lakás-takarékpénztári piacon a Fundamenta a versenytársakétól eltérő stratégiát folytat, nagy hangsúlyt fektetve a hitelezésre. A lakásszámlák értékesítésben az eddigi 3. legjobb évet produkálták azóta, hogy fúzió révén mai formáját vette fel a társaság - derült ki Morafcsik László igazgatósági tag, értékesítési és marketing igazgató szavaiból. Ismertette: mára a Fundamenta Személyi Bankár lett az ország legnagyobb pénzügyi közvetető szervezete. Az értékesítés közel 80%-át a saját közvetítők végzik.

Címkék:
hitel, lakáshitel, lakás,