Mindenüket eladnák az eladósodott önkormányzatok

Pénzcentrum2012. június 5. 09:05

Szolgálati lakás, kukásautó, sporttelep - néhány példa azokból a vagyontárgyakból, amelyeket az eddig adósságrendezési eljárás alá került hazai települések eladni kényszerültek. Vagyonfelmérésre nincs pénz, és van, ahol már értékesíthető vagyon sincs - írja a Napi Gazdaság.

Jelenleg 16 önkormányzat ellen folyik tartozásai miatt adósságrendezési eljárás, ezek egy része árverésen végződik, ahol szinte minden vagyonukat megpróbálják értékesíteni a helyhatóságok. Kivételt csak azok az értékek jelentenek, amelyek a kötelező feladatellátásban segítenek, így például templomot, vagy iskolát nem lehet értékesíteni.

Ennek megfelelően szinte minden került már a kalapács alá, kezdve a gépjárművektől, a számítógépeken át, a fűnyíróig, a bútorokig, de az is megesett már, hogy üres fémhordókat adtak el. Legkevésbé az ingatlanok keresettek, ennek oka, kevés a helyhatóságok tulajdonában lévő értékesebb ingatlan, termőföld, így többnyire a teljes érdektelenségre számító beépítetlen telkeket és szolgálati lakásokat tudják árverésre vinni. A külterületi földeket szinte csak akkor vásárolják meg, ha például az érdeklődőnek éppen mellette van saját földje. A gépberendezések, járművek iránt azonban már jóval nagyobb az érdeklődés.

A piaci árhoz képest általában 40-60 százalékos értéken lehet eladni a vagyontárgyakat. Legalábbis az első árverésen, a másodikon már gyakran kénytelenek akár 20 százalékot is csökkenteni a kikiáltási áron, de ez leginkább szituációfüggő, azon is múlik, mekkora összegre van még szüksége az önkormányzatnak. Egy biztos az árverési szabályzat szerint csak az érték 50 százaléka felett lehet értékesíteni a vagyontárgyakat. Ugyanakkor mivel általában nincs pénz vagyonfelmérésre, a vagyonkataszterben szereplő összeg alapján határozzák meg a kikiáltási árakat.

 

Címkék: