Kevés devizahiteles él a forintosítással

Világgazdaság2012. május 29. 10:02

A bankok többségénél szerény az érdeklődés a nem teljesítő devizaalapú lakossági jelzáloghitelek kedvezményes forintra váltása iránt, így megeshet, hogy a május közepén lezárult lehetőségre még tízezer érdeklődő sem jelentkezett - írta a Világgazdasági kedden.

Május 15-ig azok a devizahitelesek kérhették tartozásuk negyedének elengedését és forintra váltását, akik tavaly szeptember vége óta folyamatosan legalább 78 ezer forinttal több mint 90 napos késedelemben voltak, hitelüket még nem mondták fel, és a fedezetként szereplő ingatlan értéke nem haladta meg a 20 millió forintot.

A legnagyobb érdeklődésről a lapnak a Budapest Bank számolt be, ahol a jogosultak valamivel több, mint fele jelezte, hogy élne a lehetőséggel. A CIB Banknál mintegy ötszáz ügyfelet érinthet a kedvezmény, az OTP Banknál a jogosultak 26 százaléka, az UniCreditnél valamivel több, mint negyede kérelmezte ezt. Az MKB Bank csak annyit közölt: meglehetősen alacsony az érdeklődés.

A Portfolio.hu május 17-én megrendezett Hitelezés Magyarországon 2012 című konferenciája is foglalkozott a kérdéssel. Ezen banki szakemberek szájából elhangzott: a forintosítás a nem teljesítő deviza jelzáloghitelek kis százalékát érinti csak, ezért nem tekinthető a probléma végső megoldásának. Ehhez jön hozzá, hogy a forintosítás a forinthitelek magasabb kamata miatt még állami kamattámogatás mellett is alig alacsonyabb, vagy akár magasabb törlesztőrészletet eredményezhet a mostaninál. Éppen ezért a közönségszavazás szerint is a forintosítók kisebbsége válhat csak ismét fizetőképessé.

Címkék: