Végtörlesztési hitelek: már csak az OTP és az FHB maradt

Pénzcentrum2012. január 11. 17:03

A nagyobb bankok közül már csak kettő, az OTP és az FHB fogad be végtörlesztési célú hitelkérelmeket, miután szerdán az Erste, hétfőn pedig a CIB Bank jelezte, nem nyújt több ilyen hitelt.

Mint ismeretes, a végtörlesztőknek január 30-áig kell igazolniuk bankjuknál, hogy rendelkezésükre áll a végtörlesztéshez szükséges összeg, akár ingatlan eladásából, akár megtakarításból, akár kölcsönből teszik ezt. Utóbbihoz a végtörlesztési hitelt nyújtó hitelintézet ígérvénye szükségeltetik, vagyis az új hitel folyamatának már előrehaladott, hiteldöntés utáni szakaszában kell járnia.

A végtörlesztéshez szükséges teljes összeg folyósítását a végtörlesztési igény benyújtásától számított 60 napon belül kell megtenni. A végtörlesztés végső határideje tehát azok számára, akik az utolsó pillanatban (december 30-án) nyújtották be kérelmüket, február 28-a. Végtörleszteni márciustól tehát már csak a piaci árfolyamon lehet.

A nagyobb méretű bankok közül immár csak az OTP és az FHB fogad be hitelkérelmet végtörlesztéshez. A forinthitelt kérelmezők zsúfoltságot, leterhelt ügyintézőket és szigorú elbírálást tapasztalhattak csaknem minden banknál az utóbbi hetekben, így januárban ez már hatványozottan igaz lehet.

Az említett két bank a végtörlesztéshez egyaránt BUBOR-hoz kötött (referenciakamatozású) hitelt nyújt. Kedvezmények nélkül ötmillió forintos hitelösszeghez az OTP 3 havi BUBOR + 6,9%-os, az FHB 6 havi BUBOR + 4,15%-6,75%-os kamattal kínálja termékét, ami az OTP esetében jelenleg 14,13%-os, az FHB esetében 11,49%-14,09%-os kamatot jelent. A kezelési költség mindkét bank hirdetménye szerint 0 forint. Az alábbi ábra 5 millió forintos hitelösszeg és 15 éves futamidő mellett mutatja a jelenlegi kamatszint szerint várható törlesztőrészletet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címkék:
me too,