Nem a rászorulóknak kedvez a végtörlesztés

Pénzcentrum2011. december 13. 09:32

Csaknem 300 milliós veszteség érte idén Magyarországon a Raiffeisent, de maradni szeretnének. A magyar bankrendszer akkor lesz képes válaszolni a kihívásokra, ha nem lesznek egyoldalú kormányzati lépések, melyek tovább gyengítik a tőkehelyzetüket - mondta Herbert Stepic, a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója a keddi Napi Gazdaságnak adott interjújában.

Mint ismeretes, Ausztria új szabályokat vezetett be a Közép- és Kelet-Európában is aktív bankok számára, mint például a hitel/betét arány 110%-ban való korlátozása az új ügyletek esetében. A Raiffeisen vezére szerint ez egyáltalán nem jelent problémát a bank szempontjából, a hitelezés a jövőben sokkal inkább a GDP-vel mozog majd együtt, mint a korábbi években. A régiós terjeszkedést "minden kétséget kizáróan nagyon jó" döntésnek tartja továbbra is a bankvezér azért is, mert a "régió felzárkózása még elhúzódik egy vagy két generációra". Szerinte logikus, hogy az alacsonyabb keresletet mutató piacok kevesebb finanszírozás igényelnek az anyabanktól. "Kétségtelen, hogy jelenleg Magyarország a legnehezebb piacunk" - fogalmaz Stepic, hozzátéve, Magyarországon kívül csak a szlovén piacuk volt veszteséges az első kilenc hónapban, de az is csak minimálisan, míg a magyar érdekeltség 300 millió eurós veszteséget szenvedett el.

Stepic szerint a magyar gazdaság elhúzódó lassulása, a túlzott mértékű bankadó, valamint az EU gyakorlatával és normáival ellentétes végtörlesztés igen negatívan befolyásolja a magyarországi környezetet. Márpedig szabályozói környezet Európa-szerte egyre inkább kulcsszerepet játszik a bankok profitabilitásának és stratégiai orientációjának meghatározásában. Reményét fejezte ki, hogy az IMF-fel való tárgyalások újrakezdése a helyi bankokkal és a nemzetközi pénzügyi közösséggel való együttműködésre való hajlandóságot jelzi. A magyar bankrendszer képes lesz választ adni a kihívásokra, feltéve, hogy nem lesznek újabb, egyoldalú kormányzati lépések, melyek tovább gyengítik a bankok tőkehelyzetét. A végtörlesztésről szólva azt mondta, elsődleges nyertesei nem azok, akik a legjobban segítségre szorulnának, ők pedig a maguk részéről folytatják az uniós és helyi szintű erőfeszítéseket a jogszabállyal szemben, a bankoknak okozott végtörlesztési veszteségek kompenzálása érdekében.

A Bankszövetség és a kormány között folyó tárgyalásokat nem kívánta kommentálni Stepic, mondván, kifejezetten szeretnének olyan hosszú távú megoldást találni a deviza jelzáloghitelek kérdésére, ami a magyar gazdaság számára is előnyös. "A kialakult helyzet a Raiffeisen-csoportnak sok idegeskedésbe és sok pénzbe került. Ugyanakkor továbbra is elkötelezettek maradunk a magyar piac iránt"- erősítette meg a Raiffeisen Bank International vezérigazgatója, hozzátéve, Magyarország az a piac, ahol a Raiffeisen a leghosszabb ideje, csaknem 25 év jelen van.

 

Címkék: