Börtönt kaptak az uzsorások: "hűbérrendszert" számoltak fel

MTI2011. november 29. 15:33

Börtönbüntetéssel sújtotta a Nyírbátori Városi Bíróság keddi, nem jogerős ítéletében azt a 36 éves piricsei férfit és 34 éves élettársát, akik uzsorakölcsönt adtak egy helybéli házaspárnak, majd a tartozás kiegyenlítése után fenyegetéssel további összegeket követeltek tőlük.

Farkas Zsoltot, a piricsei cigány önkormányzat korábbi elnökét és Diczkó Erzsébetet kétrendbeli, társtettesként, súlyos fenyegetéssel, folytatólagosan elkövetett zsarolás kísérletében és egyrendbeli uzsora-bűncselekmény bűntettében találta bűnösnek a bíróság. A büntetett előéletű férfit - mint különös visszaesőt - három év tíz hónap, míg élettársát halmazati büntetésül két év hat hónap börtönnel sújtotta a Seres Lívia bírónő vezette tanács. A vádlottakat mellékbüntetésként négy, illetve három évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották.

A tényállást a bíróság - egy kisebb ügyészi kiigazítás után - a vádirattal egyezően állapította meg. Eszerint 2010 májusában a sértett férfi felesége előbb 20 ezer forintot kért kölcsön - amire 10 ezer forint kamatot számoltak fel neki -, majd a hónap végén élelmiszert vásárolt a vádlottaktól nagyjából hasonló értékben. A nő a tartozást július elején 70 ezer forint átadásával rendezte, ennek ellenére nem sokkal később az uzsorakölcsönt nyújtó vádlottak már 137 ezer forintot követeltek tőlük.

A vádlottak tagadták a bűncselekmények elkövetését, és ártatlannak vallották magukat; elmondásuk szerint csak kisebb árukölcsönöket nyújtottak a hozzájuk segítségért forduló, rászoruló falubelieknek. Az előzetes letartóztatásban lévő Farkas Zsolt korábbi vallomásában elmondta: az eset előtt három hónapja foglalkozott "hitelnyújtással", de nem készpénzt adott kölcsön, hanem bevásárolt a helyi boltban, és az élelmiszert adta el kisebb haszonnal.

A tanúként meghallgatott sértett férfi - aki tartva a megtorlástól családjával azóta elköltözött Piricséről - a bíróság előtt nyilatkozatában a korábbi tárgyaláson azt mondta, folyamatosan zaklatták a kölcsönnel, terrorizálták a családját, "az egyik helyi cigány családot pedig rájuk állították". Amikor a tartozásokat rendezték, a vádlottak azonnal megjelentek, kamatokat és pénz követelve.

A vádlottak védekezését nem, a sértettek tanúvallomásait azonban elfogadta a bíróság: az általuk elmondottakat az elsőrendű vádlott notesze (amelyben a kölcsönadott összegek elszámolását vezette), az akció közben készített videofelvételek és egyéb bizonyítékok is alátámasztották. A tanácsvezető bíró az ítélet indoklásában kiemelte: nehéz a bizonyítás az ilyen jellegű ügyekben, mivel a sértettek nem mernek tanúskodni a vádlottak ellen, a nekik nyújtott uzsorakölcsön kilátástalanná teszi az életüket.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A kisebb falvakban "hűbérrendszerhez hasonló" szervezetet hoznak létre az uzsorások, a felderítéshez ezért volt szükség egy szervezett akcióra - hangsúlyozta az ítélet indoklásában a bírónő. 

 

Címkék: