Tartozol? Így hajthatják be mostantól az adósságod

MTI2011. november 9. 09:31

Magatartási kódexet fogadtak el a hitelintézetek, közműszolgáltatók és egyéb gazdasági társaságok követeléseinek kezelésével foglalkozó követeléskezelő társaságok, amely a hitelintézetek magatartási kódexére épül, a kódexet aláíró társaságok kedden a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarán (BKIK) belül létrehozták a követeléskezelő szakmai osztályt. A kezdeményezéssel szeretnék elérni a piac megtisztulását is - mondta a szakmai osztály vezetője.

A követeléskezelők a kódexben rögzített szabályok maradéktalan betartásával vállalják, hogy átlátható és felelős magatartást tanúsítanak a lakossági adósokkal szemben a követeléskezelés időszaka alatt - ismertetik a szakmai osztály vezetői, Kevés Tibor elnök és Varga Ferenc, valamint Fehér Andor társelnökök közleményükben. A követeléskezelők hangsúlyozzák: az adós megmentése a végrehajtástól a hitelintézet, a követeléskezelő és az adós közös érdeke.

A kódexet aláírók célja minden esetben az, hogy a banki adósokat olyan helyzetbe hozzák, hogy fizetési kötelezettségeiknek eleget tudjanak tenni egy olyan feltételrendszer mellett, amit megélhetésük veszélyeztetése nélkül vállalni tudnak. A kódex készítői felhasználták eddigi követeléskezelői tapasztalataikat, az ügyfelekkel történt kommunikáció során kapott válaszokat, tényeket, amelyek legtöbb esetben arról szóltak, hogy "az adósok néhány kivételtől eltekintve törleszteni akarnak és törlesztenek is, ha teherbíró képességüket figyelembe vesszük és így alakítjuk ki az új törlesztő részleteket" - olvasható a közleményben.

A közlemény szerint meg kell értetni az adósokkal, és el kell fogadtatni velük, miszerint a követeléskezelők segítenek azzal, hogy olyan megoldási javaslatokat dolgoznak ki és ajánlanak fel, amelyek célja, hogy - a jelzálog fedezetű és a fedezetlen hitellel rendelkezők és más adósok megsegítésére létrehozott jogszabályok feltételeinek betartása mellett - az adósok ingatlana ne kerüljön végrehajtásra.

A követeléskezelőknek e tevékenységüket úgy kell végezniük, hogy mindeközben biztosítsák, hogy a hitelintézetek megtérülése minél nagyobb legyen, és ezen keresztül a betétesek pénze is biztonságban legyen. E törekvésükhöz a hitelintézetek és a vonatkozó PSZÁF előírások minden támogatást megadnak. A felelős hitelezés, követeléskezelés korrekt magatartást követel meg mind a hitelezők, mind a követeléskezelők, mind az adósok részéről, ebben az együttműködésben a kódexet aláíró követeléskezelők elől kívánnak járni - hangsúlyozza a közlemény.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az alapítók felhívják a célokkal egyetértő piaci szereplőket, hogy a magatartási kódex elfogadásával csatlakozzanak a felelős adósságrendezés folyamatához. A kódex és az elfogadó nyilatkozat a BKIK honlapján lesz megtalálható.

 

Címkék: