Csak ők tudnak végtörleszteni: 417-en kaptak hitelt

Pénzcentrum2011. november 8. 11:26

A legfrissebb statisztikai adatok szerint, az október 30-áig végtörlesztők 98,35 százaléka saját forrásból oldotta meg adósságának teljes kifizetését. Az összesen 29 427 adósnak csupán töredéke kért újabb forinthitelt. A nyújtott kiváltó hitelek nagy részét a bankok nyújtották, takarékok nagy lemaradásban vannak, a múlt hó végéig csupán 64 hitelfolyósítás történt meg.

 

A végtörlesztők legnagyobb része megtakarításból, családi kölcsönből vagy egyéb forrásból rendezte teljes tartozását. A hitelezés még messze nem tudott beindulni, a végtörlesztő hitelek alacsony száma és a az ügyintézési idő is közrejátszhat ebben. Eddig a banki saját ügyfeles hitelezés a legmeghatározóbb, összesen mintegy 329 ilyen forinthitel kiváltás történt.

A takarékok sem tudtak beindulni ebben a rövid időszakban, összesen 64 darab hitelt helyeztek ki, 379 millió forintos összegben. Ez töredéke a teljes 5 ezer milliárdos devizehitel-állománynak.

A következő időszakban bővülhet mind a végtörlesztők, mind a hitelkiváltók száma. Előbbi a lízingesekre való törvényi kiterjesztés miatt, hiszen további több tízezer ember élhet így a végtörlesztés lehetőségével. A hitelesek számának növekedése elsősorban az ügyintézési idő hosszának tudható be, egyre több hitelből végtörlesztő jelenhet meg, ahogy a bankok feldolgozzák kérelmüket.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: