A takarékok nem mentek az Alkotmánybírósághoz

Pénzcentrum2011. október 6. 10:02

Nem csatlakozott az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ahhoz az alkotmánybírósági beadványhoz, amelyben a Magyar Bankszövetség a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény megsemmisítését kéri.

Az azenpenzem.hu információi szerint az OTSZ levelet írt minden tagjának, amiben az áll, hogy a kérdésben mindenki a saját üzleti érdekei mentén döntsön. A szövetséghez tartozó 108 takarék a takarékszövetkezetek 80 százalékát tömöríti.

Varga Antal, az OTSZ ügyvezető igazgatója az MTI-nek azt mondta, hogy technikai okokból nem csatlakozott a szervezet, a bankszövetség elnöksége ugyanis úgy foglalt állást, hogy a jelzáloghitelezést folytató tagintézetek ezt egyenként tegyék meg, az OTSZ pedig nem folytat ilyen tevékenységet. Az OTSZ levelet írt a tagszervezeteknek, amiben az áll, hogy egyénileg döntsenek - erősítette meg azenpenzem.hu információját.

A bankszövetség hétfőn jelentette be, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, hogy állapítsa meg a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvény alkotmányellenességét, és semmisítse meg azt.

Az OTSZ kedden közleményben ismertette, hogy a szövetkezeti hitelintézetek december végéig 10-11 százalékos hiteldíjjal kínálnak forinthitelt a devizahitelt végtörleszteni készülőknek, és arra számítanak, hogy a végtörlesztési lehetőségnek köszönhetően visszanyerik korábban elvesztett ügyfeleik egy részét. A forinthitel árazása átlátható, a kamat az irányadó bankközi kamatlábhoz, a hathónapos BUBOR-hoz kötött, s ahhoz igazodva félévente változik.

A szövetkezeti integráció központi bankjának számító Takarékbank által kifejlesztett hitelt nem teljesen egységes feltételek mellett kínálják a takarékok, miután az integrációhoz tartozó 108 hitelintézetnek van mozgástere az üzleti döntéseknél.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A végtörlesztés ugyanakkor nemcsak üzleti lehetőséget jelent, mert egyes takarékoknál veszteséget okozhat a deviza-lakáshitelek végtörlesztése. A 6000 milliárd forint értékű devizajelzálog-hitelállománynak csak mintegy 1,4 százaléka van az OTSZ tagszervezeteinél. 

 

Címkék: