Nem rohamozták meg a bankokat a végtörlesztők

Pénzcentrum/InfoRádió2011. október 3. 18:37

A legtöbb banknál már az első lehetséges napon többen érdeklődtek a végtörlesztés iránt a devizahitellel rendelkező ügyfelek, de a nagy roham még várat magára. Az Inforádió körkérdésére válaszoló pénzintézetek arról számoltak be, hogy jobbára azok élnek majd ezzel a lehetőséggel, akik valamilyen megtakarítással rendelkeznek.

Az ügyfelek többsége csupán érdeklődött a végtörlesztés mikéntjéről - válaszolta az Erste Bank az Inforádió körkérdésére. A banknál jellemzően arról kértek tájékoztatást, hogy megéri-e átváltani devizahitelüket, vagyis hogy a kamatkockázat, vagy az árfolyamkockázat kedvezőtlenebb-e, illetve a rendelkezésre álló hitelkiváltó konstrukciók kondíciói iránt érdeklődtek. Az Erste arról számolt be, hogy a mostani érdeklődés mindenesetre nagyobb volt az első napon, mint volt az árfolyamgát esetében.

A Raiffeisen Banknál szintén voltak, akik részleteket kívántak megtudni a végtörlesztésről, de tömegekről ez a bank sem számolt be.

A K and H Banknál országszerte pár ezren tértek be a bankfiókokba, főleg az általános információkra voltak kíváncsiak, arról nincs információ, hogy az ügyfelek megtakarításból, vagy hitelből rendeznék tartozásukat.

Az Unicredit Banknál már az első napon 150-en igényelték a deviza alapú hitelük végtörlesztését a törvényben rögzített árfolyamon. A bank várakozásainak megfelelően a svájci frankban eladósodottak voltak többségben az igénylők között, egy igény azonban euró alapú hitel végtörlesztésére is érkezett.

A Budapest Banknál már a múlt hét óta folyamatos az érdeklődés a végtörlesztés iránt. A pénzintézet eddigi tapasztalatai szerint a hitelkiváltás vagy saját erőből történik majd, például ingatlan értékesítésből, vagy megtakarításból, de jócskán voltak olyanok is, akik hitelfelvétellel oldanák meg a végtörlesztést. A Budapest Banknál úgy számolnak, hogy összességében a hazai devizahitelesek körülbelül 10-20 százaléka fog élni a végtörlesztés lehetőségével.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A CIB Banknál országosan 500 ügyfél tért be a bankfiókokba, hogy megismerje a végtörlesztés részleteit, a bank közlése szerint az érdeklődők mintegy 30 százaléka hitelből, 70 százaléka megtakarításból rendezné tartozását, és elenyésző azok száma, akik részben megtakarításból, részben hitelből fizetne. A benyújtott igénylések száma a CIB Banknál 168 darab.

Összességében a bankok válaszából kiderült, hogy a végtörlesztés jobban felkeltette a devizahitelesek érdeklődését, az árfolyamgát iránt érdeklődők száma több pénzintézetnél kevesebb volt az első napon, mint most a végtörlesztés esetében. Az is látszik, hogy inkább azok fogják igényelni ezt a lehetőséget, akik valamilyen megtakarítással rendelkeznek, vagy a lakás értékesítésével tudnak forrást teremteni, és egyelőre úgy tűnik, elenyésző lesz azok száma, akik forintalapú hitellel váltanák ki devizahitelüket.

 

Címkék: