Döntött a kormány: a fészekrakósok is rögzíthetik az árfolyamot

Pénzcentrum2011. szeptember 1. 14:36

A kormány szerdai ülésén meghozta a szükséges döntéseket ahhoz, hogy elháruljon a devizahiteles "fészekrakósok" előtti jogi akadály annak érdekében, hogy ők is élni tudjanak az árfolyamrögzítés lehetőségével.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a kormány tapasztalva azt, hogy a bankok a Fészekrakó programban résztvevők elől elzárják az árfolyamrögzítés lehetőségét, törvénymódosítást kezdeményez. Az árfolyamgát bevezetése óta több lakossági jelzés érkezett azzal kapcsolatban, hogy a bankok az államilag támogatott Fészekrakó Programot fizetéskönnyítő eljárásnak tekintik, ezért visszautasították a hozzájuk forduló ügyfeleket. A problémát érzékelve a kormány vállalta, hogy elhárítja a jogi értelmezésből adódó akadályokat a devizahitellel rendelkező fészekrakósok elől.

A kabinet törvénymódosítást és ahhoz kapcsoló kormányrendelet módosítást kezdeményez, hogy a Fészekrakó programban résztvevők is igénybe vehessék az árfolyamrögzítést. Ha a javaslatot az Országgyűlés elfogadja, a törvény egyértelműen és kétséget kizáróan ki fogja mondani, hogy olyan devizakölcsönökre is alkalmazható az árfolyamrögzítés, ahol a fedezet egy része nem jelzálog, hanem állami kezesség. A közel harmincezer Fészekrakó hitelszerződésből, 19 ezer 235 darab svájci frank alapú és 555 darab euró alapú, ennyi családnak nyílik meg a lehetőség az árfolyamrögzítésre, mint a devizahiteleseket segítő kormányzati intézkedés egyikére.

Szintén törvénymódosítást kezdeményez a kormány, hogy azon hiteladósok is kezdeményezhessék az árfolyamrögzítést, akiknél a devizakölcsön végső lejárata 2015. január 1-jét megelőző időpont.

 

Címkék:
fészekrakó program,