Már holnap tárgyalhatja a kormány a devizahitelesek csomagját

Pénzcentrum2011. június 6. 14:12

Első olvasatban már ezen a héten a kormány elé kerülhetnek az otthonvédelmi akcióterv jogszabályi hátterét megteremtő törvény- és kormányrendelet-tervezetek - értesült az MTI. Amennyiben ez a szokásos keddi kormányülést jelenti, a csomag részletei már holnap a kabinet asztalára kerülhetnek. Ha a lakást a bank és az ügyfél egyetértésével az eszközkezelőnek értékesítik, a hitelszerződés a bankok és a kormány megállapodásának megfelelően lezárul - erősítette meg a bankszövetség alelnöke.

Gyuris Dániel, a Magyar Bankszövetség alelnöke az MTI érdeklődésére elmondta: bízik abban, hogy a hét első napjaiban ők is megismerhetik a bankokkal való megegyezést tükröző jogszabálytervezeteket. Az alelnök megerősítette: a kormánnyal kötött megállapodás magában foglalja azt is, hogy az ingatlan Nemzeti Eszközkezelő Társaságnak (NET) való értékesítésével a hitelszerződés véglegesen lezárul, a bankok az eszközkezelőtől befolyó vételáron túl nem támasztanak egyéb követelést. "Egyértelmű, hogy az ügyfél és a bank közös felajánlása után a bank követelése nem terjed túl a fedezetértékelésből származó követelésen" - mondta Gyuris.

A konstrukció szerint azok az ügyfelek, akik nem tudják tovább törleszteni hiteleiket az árfolyamgát igénybevételével sem, a banknál kezdeményezhetik lakásuk NET általi megvásárlását, s ha a bank is úgy ítéli meg, hogy szociális helyzetük nem teszi lehetővé a hitel további törlesztését, az ügyféllel közös kérelmet nyújthatnak be a NET-hez. Az eszközkezelő szerepvállalásának kritériumrendszerét pontosan meghatározzák majd. (A Nemzetgazdasági Minisztérium honlapján közzétett angol nyelvű tájékoztató szerint többek között a háztartás havi bevételét és a gyermekek számát veszik majd figyelembe.)

Azokban az esetekben, amikor az állam nem vállal szerepet - például a bank és az ügyfél megegyezése alapján a piacon értékesítik a hitel fedezetéül szolgáló lakást -, az ügyfél és a bank állapodik meg a hitel lezárásának feltételeiről - mondta a bankszövetség alelnöke.

 

Címkék: