Devizahitelét nyögi a Barátok közt sztárja

Pénzcentrum2011. május 27. 16:02

Devizahitelét nyögi R. Kárpáti Péter is. A Barátok közt Berényi Andrását megformáló színész adóssága miatt egyelőre nem tud új otthont teremteni magának. A színész ugyan már válik a feleségétől, egyelőre mégis egy háztartásban élnek.

Bár a szappanopera sztárja már válik feleségétől, azonban svájcifrank alapú hitele miatt egyelőre nincs módja elköltözni ideiglenes lakhelyéről, a padlásról. "Még mindig közös házban lakunk. Két intelligens ember lakik együtt, úgyhogy gyakorlatilag működőképes a dolog!" - mondta el a tabu.tv riporterének a sztár.

A színésznek emelett azt is megosztotta, hogy nem sok ideje jut majd a pihenésre a nyáron, sokat kell ugyanis dolgoznia, hogy fizetni tudja a törlesztőrészleteit. "A munka nagyon kell a svájci frankos lakáshitel miatt" - mondta el az interjúban R. Kárpáti.

Bizonyára a színész is tűkön ülve várja a kormány bejelentését a devizahitelesek mentőcsomagjáról. Nagy kérdés azonban hogy a sikeres, munkákban bővelkedő sztárnak érdemes lesz-e a várhatóan 180 forintban meghatározott árfolyamrögzítést választania.

A devizahitelesek megmentése még várat magára

Tovább halasztották a devizahitelesek megmentését megcélzó terv bejelentését. A korábban még e hét keddjére ígért, majd utána csütörtökre halasztott bejelentés tovább csúszik - áll a miniszterelnökség csütörtöki közleményében. Várhatóan az előttünk álló héten számíthatunk a mentőcsomag bejelentésére.

Addig is tűkön ülve várjuk, hogy a kormány végre bejelentse megállapodását a Bankszövetséggel, s ezzel véglegesen megismerhessük a devizahitelesek mentőcsomagjának egyes részleteit.

Mit tudunk eddig?

1. A programban résztvevő frank alapú jelzáloghitelek törlesztési árfolyamát 180 forinton rögzítenék (az euró- illetve jenhitelesek esetében pedig ezzel arányosan kedvezőbb árfolyamot határoznának meg a piaci árfolyamnál). Ami a jelenlegi árfolyamnál (217 forint) jóval kedvezőbb érték, így azonnal kisebb törlesztőrészleteket eredményez ez a döntés.

2. A rögzítés valamikor az idei év második felétől 2015. június 30-áig, de legfeljebb 42 hónapig tartana az ügyfél kérésére, a hitelnyújtóval kötött megállapodás alapján.

3. Az aktuális piaci árfolyam és a rögzített törlesztési árfolyam különbözetét havonta a 3 havi BUBOR-nak (bankközi, referencia jellegű kamatláb) megfelelő kamaton (jelenleg 6,1 százalék) tőkésítve egy forint alapú ún. gyűjtőszámlán halmozná a hitelnyújtó. 180 forintnál erősebb frank esetén a gyűjtőszámlán futó tartozás a piaci árfolyam és a 180 forint különbözetével nőne, gyengébb frank esetén ennyivel csökkenne.

Ezzel gyakorlatilag az árfolyamkockázatot lehet eltolni az időben. De azt a legfeljebb 42 hónapban (3,5 év) meghatározott határidő után kamatostól kell megfizetni. Látnunk kell, hogy a folyószámlán halmozódó tartozás nagysága nagymértékben függ a frank árfolyamának változásától. Amit a következő pont értelmében az eredeti hitellel megegyező futamidő végéig törleszteni kell. Így a védelmi idő lejárta után a mainál is magasabb törlesztőrészletekkel számolhat minden frankhiteles.

4. A program lejártával az ügyfél törlesztendő tartozása a gyűjtőszámlán felhalmozott összeggel nőne. E tartozást az ügyfélnek az eredeti futamidő végéig piaci kamatozás mellett kell majd törlesztenie.

5. Amennyiben a program lejárta miatt a havi törlesztőrészlet legalább 15 százalékkal nőne, a hitelnyújtónak el kell fogadnia az ügyfél futamidő-hosszabbításra vonatkozó kérelmét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Máig nincs tisztázva, hogy a már csökkentett törlesztőösszeghez képesti változásról van-e szó az 5. pontban, vagy a még árfolyamrögzítés előtti törlesztőhöz képesti változás lesz a mérvadó. Szakértők szerint az előbbi, bár ebben az esetben nagy valószínűséggel szinte minden hiteles esetében kötelezhetőek lesznek a futamidő meghosszabbítására a hitelintézetek.

Kinek nem ajánlható az árfolyamvédelem?

1. Aki minden nehézség nélkül képes jelenleg is törleszteni, de tart attól, hogy a frank hosszú távon jelentősen erősödni fog, így előbb szeretné letudni a törlesztések egy részét.

2. Aki számára fontos, hogy tőketartozása később se nőjön, mert például hitele elő- illetve végtörlesztésén gondolkodik.

3. Aki úgy látja, nem jelent számára vonzó befektetési lehetőséget a havonta elérhető megtakarítás.

Kinek ajánlható az árfolyamvédelem?

A csomag részletein és a gyűjtőszámla részletes kondícióin (előtörlesztési, végtörlesztési stb. díjak) túl az adós preferenciáitól függ, érdemes-e kihasználni a védőárfolyam lehetőségét. Amennyiben a kondíciók az adósok számára vállalhatóak lesznek, a programban való részvétel az alábbiak számára javasolható:

1. Aki jelenleg fizetőképessége határán mozog, és a mostaninál erősebb frankárfolyam mellett nagy valószínűséggel késedelembe esne

2. Aki számára fontos, hogy a törlesztőrészlete a következő négy évben legalább árfolyamszempontból kiszámítható legyen (figyelem: a program a kamatkockázat ellen nem nyújt védelmet, csupán az árfolyamkockázat ellen!), ezt követően azonban már képes lesz elviselni az árfolyammozgásokat

3. Aki képes a 42 hónapon keresztül elért törlesztőrészlet-megtakarításait félretenni, és a BUBOR feletti várható hozam mellett befektetni (figyelembe véve a gyűjtőszámla esetleges végtörlesztési díját is).

 

Címkék: