Ha nem tanulsz, fizetsz...

Pénzcentrum2011. május 17. 09:02

Vissza kellene fizettetni az iskoláztatási költségeket azokkal a diákokkal, akik évekig járnak egy felsőoktatási intézménybe, majd nem fejezik be azt - javasolja Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa. Ezekre az esetekre speciális diákhitel-konstrukció bevezetését szorgalmazza.

Jelenleg évente 90-100 ezer diákot vesznek fel felsőoktatási intézménybe, de évente a magyar felsőoktatás csak 50-54 ezer diplomást bocsát ki. Vagyis 30-40 százalék közötti a lemorzsolódás - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatáspolitikusa a Tv2 Mokka című műsorában.

A parlament oktatási bizottságát is vezető politikus szerint hibás az az elképzelés, hogy spórolás címén csökkenteni kell a felsőoktatásba felvett hallgatók számát, fontosabbnak tartja a pazarló tételek megszüntetését. Ilyennek látja azokat a diákokat, akik például három évig járnak az állam költségén felsőfokú intézménybe, majd nem fejezik be azt.

Pokorni szerint az említett hallgatókkal vissza kellene fizettetni az oktatás költségeit. Ilyen esetekre a diákhitel egy speciális formáját dolgozná ki a politikus.
A fideszes politikus folyamatosan kritizálja a KDNP-s Hoffman Rózsa oktatáspolitikai államtitkár oktatási koncepcióját. A KDNP korábbi üzenetére, hogy tegyen le egy fajsúlyos oktatási koncepciót, vagy fejezze be az aknamunkát, Pokorni azt mondta: úgy véli, akkor követne el hibát, ha csendben maradna, miközben rossz irányt lát.

Címkék:
oktatáspolitika,