Béremelésre kényszerítené a kormány a cégeket

Pénzcentrum/MTI2011. április 19. 14:40

Még a tavaszi ülésszakban a parlament elé terjeszthetik a Fidesz-KDNP képviselői azt a törvényjavaslatot, amely szerint a jövő évtől nem kapnának állami támogatást, illetve megrendelést azok a cégek, amelyek nem tartják be a béremelésre vonatkozó megállapodásokat.

Változtatna a kormány az Országos Érdekegyeztető Tanácsban megkötött bérmegállapodás rendszerén - közölte tegnap a fideszes Rogán Antal, a bérmonitoring bizottság vezetője Orbán Viktor miniszterelnökkel folytatott tegnapi megbeszélése után. A megállapodásban azt is szeretnék rögzíteni, hogyan megőrizni a nettó keresetek szintjét a bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keresőknél.

Megfontolja a kormány annak a lehetőségét is, hogy a jövőben a béremelésekre juttatott összegek tb-kedvezményben részesüljenek. A tervek szerint így 2012-től a bruttó 300 ezer forint alatti kereseti kategóriában, ha egy cég a nettó bér megőrzéséhez szükséges emelést hajt végre, akkor arra a bérnövelésre nem kellene a tárgyévben járulékot fizetnie, csupán személyi jövedelemadót. Ezt eredetileg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara javasolta.

A bérmonitoring bizottság felmérése szerint a közszférában mindenhol megtörtént a nettó bérek kiegészítése, míg a versenyszférában a béremelés eddig körülbelül 50 százalékban valósult meg. Rogán Antal hangsúlyozta: továbbra is kitartanak amellett, hogy a bevezetett arányos adórendszer nem okozhat nettó bércsökkenést senkinél, és a bérmegállapodásokat mindenkinek be kell tartania. Kivételes esetben elfogadható, hogy egy nehéz helyzetben lévő cég olyan megállapodást kössön a szakszervezettel és a munkavállalóival, hogy megőrzi a munkahelyeket, ellenben nem emeli a béreket.

A bizottság arra is javaslatot tett, hogy a kormány időben, idén szeptember-októberben dolgozza ki a nettó bérkompenzáció rendszerét 2012-re, és így a mostaninál zökkenőmentesebb lehet az átállás - tette hozzá Rogán.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

 

Címkék: