Fix közjegyzői díj jöhet a devizahiteleseknek

Pénzcentrum2011. április 4. 12:32

Fix közjegyzői díjszabást javasol a Magyar Országos Közjegyzői Kamara a kormány adósmentő csomagjához kapcsolódóan, a szerződésminták egységesítésével ezeket a jövőben 10-15 ezer forintért hitelesíthetnék.

Tóth Ádám a Közjegyzői Kamara elnöke a Magyar Televízió Ma Reggel című műsorában azt mondta: javaslatuk szerint egységesíteni kellene azokat a költségeket, melyek a devizahiteleseket terhelnék, ha szerződésmódosításra kerülne sor.

Ha egy lakáshiteles esetében változik a lejárat, a devizanem, a törlesztő részlet vagy a kamatozásra vonatkozó adatok, akkor ezt egy nagyon rövid, formanyomtatványhoz hasonló okiratban készítenék el a közjegyzők, ennek a díja nem lenne több 10-15 ezer forintnál.

A kamara elnöke azt mondta: a közjegyzőknek hatósági díja van, egyéb esetben óradíjjal dolgoznak, de mivel ennek a formanyomtatványnak a kitöltése és felolvasása nem lenne több mint egy óra, ezért az javasolják a kormánynak, hogy vezessék be a devizahitelesek szerződésmódosítása érdekében a fix díjat. Arra a kérdésre, hogy a bankok miért ragaszkodnak szerződéskötés vagy módosítás esetén a közjegyzői okiratokhoz, Tóth Ádám azt mondta: ennek ügyfélvédelmi funkciója van. Hiszen a közjegyzők az általuk megfogalmazott okiratokat felolvassák és el is magyarázzák az ügyfeleknek. 

 

Címkék: