Újabb trükkök az eladósodottak eltűntetésére

Magyar Nemzet2011. március 2. 10:02

Habár még tart a kilakoltatási moratórium, sokan megtalálják a módját, hogy kiköltöztessék a fizetésképtelen adósokat a lakásukból. Már arra is volt példa, hogy ennek kikényszerítése érdekében télvíz idején leszerelték az ajtókat és az ablakokat - írja a Magyar Nemzet.

Sokan vannak olyanok, akik valamelyik pénzügyi vállalkozástól vettek fel kölcsönt, és a hitelszerződésükben úgynevezett vételi vagy opciós jog szerepelt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a hitelező még a kölcsön folyósítása előtt megállapodott az adóssal egy árban, amelyért megveheti az ingatlant, ha az ügyfél késik a törlesztéssel. Az így meghatározott összegek általában köszönő viszonyban sincsenek az ingatlanok piaci árával, a nagyságukat elsősorban a hitel összege befolyásolja.

A vételi jogokat a pénzügyi vállalkozások általában nem saját maguk érvényesítik, hanem továbbadják másnak a kellemetlen feladatot. A bajba jutott emberek lakásainak tulajdonjoga általában csak a piaci ár kétharmadáért-háromnegyedéért talál új gazdára.

 

Címkék: