Kopogtatnak a behajtók a diákhitelesek ajtaján

Magyar Hírlap2011. január 13. 10:02

Bár a diploma megszerzése után csak kevesen maradnak el a felvett diákhitel törlesztésével, aki azonban több mint fél évig nem fizet, azzal a hitelközpont szerződést bont, és elkezdődik ellene a behajtási eljárás - írja a Magyar Hírlap.

"Probléma abból szokott adódni, hogy amikor a diák hitelt vesz fel, nem gondolja át a visszafizetés feltételeit" - mondta el a lapnak Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. kommunikációs vezetője.

Az egykori diákoknak a hallgatói jogviszonyuk megszűnését követő negyedik hónap első napjától, külön értesítés nélkül el kell kezdeniük a törlesztést, függetlenül attól, hogy munkába álltak-e. "Ha a hitelfelvevő több, mint hathónapnyi kötelező törlesztőrészlet megfizetésével adós marad, a központ szerződést bont vele, és az ügyfél lehetőséget kap arra, hogy tartozását nyolc napon belül egy összegben törlessze. Ha ez nem történik meg, a hátralék az állami adóhatósághoz kerül behajtásra" - részletezte az eljárás folyamatát Imre Zita. Valamint hozzátette, hogy a 2003. január 1. előtt kötött kölcsönszerződések esetében egyéves részletfizetés elmaradásakor mondanak fel a hiteligénylőnek.

Több egykori hallgató számol be arról, hogy minden előzetes figyelmeztetés nélkül kopogtattak nála a behajtók. Imre Zita szerint azonban ez kizárt, hiszen szigorúan ellenőrzött szerződésbontási procedúra előzi meg az ügynek az adóhatósághoz irányítását. Nem beszélve arról, hogy a központ havonta küld tájékoztató levelet a hitelfelvevőnek az általa megadott értesítési címre, ha nem fizeti ki az esedékes törlesztőrészletet. Hangsúlyozta, hogy a kétszázezer főt meghaladó hiteligénylő mindössze két-három százaléka nem fizeti rendszeresen a kölcsönt, mégis jellemzően az ő felháborodásuktól hangosak a különböző internetes fórumok.

 

Címkék: