Így spórolnak rajtunk a kórházak

Pénzcentrum2010. december 1. 09:47

A kórházak pluszbevételként elvileg kérhetnének pluszdíjat az orvosválasztásért, illetve a beutaló nélkül érkezőktől - ez azonban mégsem gyakorlat - írja a Népszabadság.

Ahány forintot ugyanis ilyen módon a betegtől beszedtek, éppen annyival kevesebbet kaptak az egészségbiztosítótól. A jogszabály szerint ugyanis most a szolgáltatás értékének 30 százalékát, maximum 100 ezer forintot kaphatnának minden, rendszerben bolyongó betegtől.

A legtöbb, a beutalási rendet megkerülőt budapesti kórházak látják el, itt körülbelül 40 százalék az arányuk, főként a Pest, a Fejér, a Heves és a Komárom-Esztergom megyei kórházak helyett látják el őket. A legfegyelmezettebbek a Békés, a Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megyében élők, mindössze öt százalékuk megy másik kórházba.

A kórházak inkább másként próbálnak bevételhez jutni. Például visszaállnak a régebbi technológiára: a töréseknél nem szegelnek, hanem hajlított lemezt használnak éppúgy, mint tíz éve. Van olyan városi kórház, ahol a hasi műtéteknél nem alkalmaznak testhálót, mert az operációk 150-200 ezer forintos árából nem lehet kigazdálkodni az 500-520 ezer forintos implantátumot. Más intézményekben a legolcsóbb műtéti cérnára tértek át, és kínai, indiai termékeket használnak.

 

Címkék: