Még idén hitelt adhat a szegénybank

Pénzcentrum2010. július 8. 09:02

10 milllió euróval még idén elindulhat a régióban a Nobel-békedíjas Muhammad Junusz nevéhez fűződő mikrohitelezési modell - írja az Index.

Az Erste Bank és alapítványa biztosítja az összeget, hogy a mélyszegénységben élők vállakozásokba tudjanak kezdeni, így saját magukat visszavezethessék a munkaerőpiacra.

Junusz modelljének lényege, hogy öt, mélyszegénységben élő ember csoportot alakít, nekik segíteniük kell egymást, de anyagi felelősséget nem vállalnak a másikért. A csoport tagjai lépcsőzetesen jutnak hitelhez az előre megtervezett vállalkozás megvalósításához, a feltétel, hogy társaik elkezdjék a visszafizetést. A törlesztés heti rendszerességgel történik. A csoportok felkészítését és tevékenységét mentor koordinálja, segít a tagoknak, de ő felelős azért is, hogy a pénzt beszedje.

Junusz professzor szerdai budapesti előadásán arról beszélt, hogy a Bangladesben a legtöbben egészségügyi területen vállalkoztak, népszerűek a megfelelő minőségű ivóvízhez köthető szolgáltatások, illetve azok az egyszerű, jellemzően mobiltelefonra épülő diagnosztikai eszközök, amelyek otthon is használhatóak.

Magyarországon a Kiútprogram Nonprofit Zrt. a Raiffeisen Bankkal együttműködve kezdte először alkalmazni Junusz professzor modelljét. A Kiútprogram már számos településen foglalkoztat mentorokat, február óta szerveződnek a csoportok, négy meg is alakult, várhatóan még idén meg is történnek az első hitelkihelyezések.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Sajnos a magyar jogszabályi háttér egyelőre több akadályt gördít a rendszer elé: például amint valaki önálló vállalkozóként regisztrálja magát, nem kap többet segélyt, egy hónap elteltével viszont a minimálbér után kell adókat, járulékokat fizetnie, ez az idő viszont nyilvánvalóan nem elég ennek kitermelésére.

Címkék: