Jelentősen csökkent az infláció: olcsóbban ruházkodhatunk

Pénzcentrum2010. június 11. 15:32

Az előző hónapban élesen mérséklődött a pénzromlás üteme, az évesített infláció 5.1%-ra csökkent az áprilisi 5.7% után. Elemzők szerint tovább folytatódhat a fogyasztói árindex csökkenése - írja a Portfolio.

Az infláció csökkenésében (a várakozásoknak megfelelően) szerepet játszott az, hogy az élelmiszerek körében ezúttal elmaradt a tavaly májusban megfigyelt ársokk, a tartós fogyasztási cikkek esetében pedig a korábbi hónapok erős forintárfolyama fejtette ki jótékony hatását. (A következő hónapban mindkét tényező ellenkező irányba hat majd.) Gyorsabban jött a ruházkodási cikkek áresése is az idén, és jó hír, hogy a szolgáltatások árdinamikája stabil maradt.


A hatósági árdöntések közül megjelent az indexben az áprilisi gázáremelés, valamint a távhőár-kompenzáció kivezetése is. Egyelőre nem látszik viszont az adatokban a áramárak várható esése, így ez még jelent tartalékot az árindexcsökkenésben.


Barta György, a CIB Bank elemzője úgy véli, hogy nyár végéig csökkenhet tovább az infláció, mivel nincs keresleti, vagy bérnyomás a gazdaságban.

Samu János, a Concorde elemzője a friss adatok kapcsán arra emlékeztet, hogy januárban érte el csúcsát az infláció. Prognózisa szerint 4.6%-os éves átlagos inflációra számíthatunk az idei évben.

Címkék: