Ennyi lehet legfeljebb az előtörlesztési díjad: számolj utána!

Világgazdaság2010. január 6. 09:32

Idén márciustól egy sor számszerű korlátozást is figyelembe kell venniük a pénzügyi szolgáltatóknak az előtörlesztési díjaik kialakításánál, hiszen hatályba lépnek a fogyasztóknak nyújtott hitelekről szóló törvény vonatkozó szakaszai - írja a Világgazdaság.

A jogszabály szerint az előtörleszteni kívánt összeg legfeljebb 2,5 %-át fizetheti ki díjként az adós, de ez a limit is csak a jelzáloghitelek egy részére vonatkozik. Nagy vihart nem kavar az új törvény, hiszen jellemzően nem alkalmaznak magasabb díjakat a bankok.

A legnagyobb mozgásteret a jelzáloglevéllel finanszírozott kölcsönszerződéseknél hagyták a szolgáltatóknak, hiszen abban az esetben, ha az adós a kamatperióduson belül fizet, a vonatkozó tőkerésznek 2,5 %-át is elkérhetik felmerült pluszköltségeik fedezésére.

Az egyéb jelzáloghiteleknél viszont már a tőke 2 %-át sem haladhatja meg az előtörlesztési díj címén felszámolt költség, az egyéb hiteleknél pedig 0,5, illetve 1 % a maximum, attól függően, hogy egy évnél kevesebb vagy több van hátra a kölcsön futamidejéből.

Ráadásul a jogalkotó egy sor kivételt is beépített a hitelintézetek kezét megkötő feltételek közé: így például nem lehet előtörlesztési díjat felszámítani akkor, ha hitelfedezeti biztosítás terhére történik a tranzakció, vagy ha az ügyfél által - évente legfeljebb egyszer - kifizetett összeg nem haladja meg a 200 ezer forintot.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nagy arcul csapást nem jelent az új szabályrendszer, hiszen a pénzügyi szolgáltatók jellemzően sem a fogyasztási, sem a lakáshiteleknél nem alkalmaznak a törvényi limitnél magasabb előtörlesztési díjakat.

Címkék: