3,2 milliót bukhat minden állampolgár: két tűz között az államfő Izlandon

Pénzcentrum2010. január 4. 16:02

Az Icesave-törvény megvétózását kéri az államfőtől az izlandi választók közel egynegyede, a petíciót aláíró több mint 56 ezer izlandi népszavazást követel az ügyben. Az izlandi parlament december 31-én fogadta el az Icesave-törvényt, amely lehetőséget nyújt arra, hogy Izland kifizessen 3,8 milliárd eurót több mint 300 ezer brit, illetve holland bankbetétes részleges kártalanítására - írja az Index.hu.

Izlandon 320 ezren élnek (alig többen, mint ahány külföldi ügyfele volt a bedőlt banknak), egy állampolgárra így 11 875 euró (3,2 millió forint) kártérítés jut, ami heves tiltakozást váltott ki a lakosság részéről.

A törvényt még az államfőnek is alá kell írnia, ahhoz, hogy életbe léphessen. A még novemberben kötött megállapodás értelmében - összhangban az Európai Gazdasági Térség (EEA) előírásaival - az izlandi állam fedezi a brit és holland betétesek biztosított bankbetéteit a második legnagyobb izlandi banknál, a Landsbanki Islandnál. A petíció aláírói szerint ésszerű az a követelés, hogy az izlandiak jelenlegi és jövőbeli nemzedékeire nehezedő gazdasági teherről népszavazás döntsön.

Az Icesave brit internetes pénzügyi szolgáltató, a Landsbanki Island érdekeltsége 2008 októberében állította le a betétek kifizetését és új betétek felvételét, miután az anyavállalatot az izlandi kormány csődgondnokság alá helyezte. Nagy-Britanniát és Hollandiát aggodalommal töltötte el azoknak a betéteseknek a sorsa, akik a Landsbankiban tartották pénzüket. A pénzintézet magas kamatokkal vonzotta a betéteseket.

Korábban: Itt a sokk: nem fizet a bank! Ezrek várnak a pénzükre...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az Icesave-ügy rendezése Izland szempontjából azért is sürgető, mert a két EU-tag országgal támadt vita akadályozta uniós csatlakozásának a menetét. Emellett késleltette a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által folyósított 2,1 milliárd dolláros gyorssegély újabb részleteinek a lehívását, amire a mély recesszióba került izlandi gazdaságnak égetően szüksége van.

Címkék: