Nem kell több hitelkártya

Világgazdaság2009. december 15. 09:02

Az első fél évben megakadt a hazai bankkártyaüzletág szekere, az előző évi lapos ívű emelkedés után 2009-ben már csökkenni fog Magyarországon az újonnan kibocsátott kártyák száma.

A tavalyi adatok szerint már nagyon lapos ívűvé vált az emelkedés, hiszen alig ötszázalékos növekedést sikerült elérni, már ami a kibocsátott plasztikok darabszámát illeti. Figyelmeztető jel volt az is, hogy a bankok - látván a pangó keresletet - egyre kevesebb új konstrukcióval léptek piacra: míg három éve nagyjából kéthetente megjelent egy új hitelkártya a porondon, most szinte alig hallatszott hír az új próbálkozásokról - írta a Világgazdaság.

Az pedig, hogy a hitelkártyapiac kapta a legnagyobb pofont, végképp nem tekinthető óriási szenzációnak. Az elmúlt években ugyanis boldog-boldogtalannak szórták az átlagosan 250 ezer forintnyi pirosba csúszást engedélyező plasztikokat a bankok, viszonylag laza hitelbírálati standardok mellett.

A hitelkártya mint eszköz viszont csak akkor tartható fenn gazdaságosan, ha a birtokosa minden hónapban képes feltölteni az általa elhasznált keretet: ha ez nincs így, akkor a kártya - havi 2-3 százalékos kamat mellett - egyszeriben pénznyelővé válik. Mindezek tükrében pedig nem meglepő, hogy az eddig boldogan költekező ügyfelek egy része - jövedelmi helyzetének romlását követően - gyors ütemben visszaadta a kártyát kibocsátójának.

Címkék: