Csóró lesz a szegények bankja

Pénzcentrum2009. november 19. 12:32

A kormány újra felmelegítette a másfél évvel ezelőtti szegények bankjáról szőtt terveit. Az uzsorás kölcsönök visszaszorítására megálmodott intézményre azonban annyira kevés pénzt szánnak a jövő évi költségvetésből, hogy erősen megkérdőjelezhető az elképzelés életképessége.

Mindössze 135 millió forint forrást biztosítana a kormány a 2010-es költségvetésből a szegények bankjának nevezett olcsó, szociális alapon nyújtott kölcsönöket kínáló pénzügyi vállalkozás létrehozására. Az összeg nemcsak ahhoz képest elenyésző, hogy milyen jelentős méretű társadalmi rétegek problémáját kívánja orvosolni az intézkedés, hanem a 2008-as PSZÁF adatok alapján egy átlagos pénzügyi vállalkozás 775 millió forintos saját tőkéjéhez képest is rendkívül alacsony - írja a Magyar Nemzet.

A szegények bankja üzleti modell eredetileg Bangladesből indult. Ott a hitelfelvevők kis csoportokon belül egymásra vannak utalva, mivel a csoport tagjai csak akkor juthatnak kölcsönhöz, ha a csoporton belül a korábban felvett hitelt már visszafizették. A bangladesi modellről résztesebben: Non-profit bank? Ilyet is lehet!

A magyarországi üzleti modell még nem kristályosodott ki, a szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy ezen a területen alapos tervezés szükséges annak érdekében, hogy a folyósított kölcsönöket a hitelfelvevők ne a napi megélhetésük fedezésére szolgálják, hanem valóban befektetésre kerüljenek, és hosszú távon nyújtson segítséget a nehéz helyzetben lévőknek.

A napilap által megkérdezett szakemberek azt is hozzáteszik, hogy az erre a célra szánt összeggel nem lehet megoldani egy ilyen súlyú problémát, mivel több százszor annyi pénz forog a törvényen kívüli uzsorahitelek piacán, mint amit a szegények bankjára szán az állam.

Címkék: