Kiszámítható forint lakáshitel a CIB Banktól: 10 % alatti THM

Pénzcentrum2009. szeptember 25. 11:32

2009. október 1-jétől új forint alapú, a piacon egyedülálló lakáshitel konstrukciót kínál a CIB Bank. A 9.99% THM és hároméves kamatperiódus teszi kiemelkedővé a terméket szemben a piacon található hasonló konstrukciók átlagos 13-14%-os teljes hiteldíj-mutatójával és a megszokott egyéves kamatperiódussal.

A gazdasági válságban a devizahitelek több tényező miatt - az árfolyam- ingadozástól az ország kockázati besorolásig - a szokásosnál jóval nagyobb kockázatot jelentettek, és hiteltörlesztési gondokat okozhattak az ügyfeleknek. Az új, árfolyamingadozást kizáró, forint alapú új konstrukció segítségével kiküszöbölhető a kockázat.

A piacon található hasonló konstrukciók esetében most átlagosan 13-14% a THM. "Ehhez képest a 10% alatti érték számottevő különbség. Eddig többek között azért is választották a devizahiteleket az ügyfelek, mert - ha az árfolyamkockázatot figyelmen kívül hagyjuk - "olcsóbbnak" tűnhettek. Egy ötmillió forintos hitel esetében a havi törlesztőrészlet mértékében akár 15 000 forint különbség is lehetett a devizahitel javára. Az új konstrukciónkkal ez a különbség minimálisra zsugorodik. Ilyen csekély havi eltérés miatt már nem érdemes vállalni a devizahitelek árfolyamkockázatát" - nyilatkozta Árva András a CIB Bank lakossági termékmenedzsment vezetője.

Az ügyfelek számára emellett nagy előnyt jelent a hároméves kamatperiódus is, szemben a megszokott egyévessel. Kiszámíthatóbb, ha három éven át stabilan fizetheti ugyanazt a havi törlesztőrészletet az ügyfél, függetlenül attól, hogy emelkedik-e a jegybanki alapkamat.

A 9,2%-os induló kamatú új hitelt az is átláthatóvá teszi, hogy kezelési költség nincsen és az 1 % hitelfolyósítási jutalékon, valamint a 30 ezer forintos értékbecslési díjon felül más járulékos költséget nem számít fel a Bank. Ráadásul az értékbecslési díjtól a 10 millió forint feletti hitelek esetben a CIB Bank eltekint.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy példa a konstrukcióra: Amennyiben az ügyfélnek 5 millió forint lakáscélú hitelre van szüksége, akkor ehhez 45 304 forint törlesztőrészlettel kell számolnia. Ez az érték az első kamatperiódusra - tehát az első három évre - vonatkozik, 21 éves (a 3 éves kamatperiódusok miatt ez mindig a 3 valamelyik többszöröse) futamidő mellett.

Címkék: