Zsugorodtak a hitelkeretek: dollármilliárdokban mérhető az apadás

Pénzcentrum2009. szeptember 11. 15:02

A jegybank szerepét betöltő Federal Reserve legfrissebb statisztikái szerint lassult az amerikaiak folyószámlahitel és hitelkártya adósság állományának zsugorodása. Míg márciusban 14 milliárd dollárral csökkent a hitelállomány, addig júliusban alig több mint 6 milliárd dolláros visszaesést mértek.

A kiigazított júniusi és a frissen közzétett júliusi adatok szerint folytatódott az idei évben töretlen lefelé irányuló tendencia a folyószámlahitel és a hitelkártya adósságok tekintetében. A folyamat a két hónappal korábban mért évi 12 %-os visszaeséshez képest júliusban évi -8 %-ra lassult.

Egy hónap alatt újabb 6,1 milliárd dollárral nyirbálták meg a hitelkereteket, ami nagyban a jövedelmi viszonyok kedvezőtlen változásának, részben a bankok óvatosabb hitelezési politikájának tudható be. A tavaly ősszel mért csúcshoz képest már több mint 70 milliárd dollárral csökkent az adósságállomány.

A legfrissebb adatok szerint július végén összesen 905,6 milliárd dollárral tartoztak az ügyfelek. Tavaly októberben még az ezermilliárdos szint elérése sem tűnt lehetetlennek az év végére, mára azonban változott a helyzet. Az augusztusi adatok közzététele után elképzelhető, hogy 900 milliárd dollár alá csökken az állomány.

Az összes lakossági tartozás közel 85 %-át a hitelkártyák teszik ki, a fennmaradó 15 %-ba tartoznak a népszerű bevásárló- és tankoló-kártyák, valamint a folyószámla hitelkeretek.

Címkék: