Óvoda-bölcsőde: nem kérnek belőle!

Pénzcentrum2009. augusztus 27. 09:02

Mind a bölcsődék, mind az óvodák szakmai szervezete rossz megoldásnak tartja az egységes óvoda-bölcsődék bevezetését, mely a kisebbekre nagyon rossz hatással lehet - írja a Népszabadság.

A bölcsődés korú gyerekeknek rosszabb, mint ha egyáltalán nem járnának semmilyen intézménybe, hiszen egy két éves gyerek életkori sajátosságainak nem felel meg, ha 6-7 évesekkel jár egy csoportba - állítja Scheer Ferencné, a Magyar Bölcsődék Egyesületének ügyvivője.

További problémát jelenthet a tárgyi feltételek hiánya. Egy kétévesnek teljesen más méretű bútor, másmilyen mosdó kell, mint egy óvodásnak. Az ügyvivő azt sem tartja szerencsésnek, hogy a bölcsődei gondozónő távollétében képzetlen dadus látná el a gondozási műveleteket.

Fábián Katalin, a Magyar Óvodapedagógiai Egyesület elnöke szintén kritikával illette az elképzelést, szerinte ugyanis nem a kistelepüléseken jelent igazán problémát a bölcsődei férőhelyhiány, hanem a fővárosban.

Mint ismeretes, szeptember elsejétől a tízezer főnél kisebb településeken, új intézménytípust lehet alakítani, úgynevezett egységes óvoda-bölcsődét, amely megoldaná a néhány bölcsődés korú gyermekek elhelyezési problémáját, akik miatt nem hoznak létre külön intézményt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezekben az intézményekben a gyerekek létszáma nem haladhatja meg a húsz főt, ebből legfeljebb 15 lehet óvodás korú. A három év alatti gyerekek egy ilyen csoportban sem lehetnek többen ötnél. A gyerekeket kétéves kortól vehetik fel.

Címkék: