Nem használod a hitelkártyád? Fizess!

Pénzcentrum2009. augusztus 27. 16:02

Az American Express egy új díjtételt kíván bevezetni: évi 20 fontot (6100 forint) szed be minden egyes hitelkártyástól, aki 12 hónapig nem használja plasztikját.

Az új kártyabirtokosokra azonnal, a meglévőkre csak október 1-jétől lesz érvényes a díjszabás, amiből a cég az "alvó" kártyák adminisztrációs költségeit kívánja fedezni.

Az Amex elnöke, Tom Allder elmondta, elkerülhetetlen volt a változtatás, illetve a költségcsökkentés, de igyekeztek úgy alakítani a díjszabáson, hogy a meglévő kártyahasználók a legkevesebb kárt szenvedjék el.

Persze a rivális cégek, a Santander, vagy Lloyds TSB is alkalmaznak hasonló díjat a kártyájukat ritkán használók estén, előbbi 6 hónapos "tétlenség" után 10 fontot kér (3050 forint). A Lloyds 2007-ben küldött ki levelet a kártyabirtokosainak, amiben felhívta figyelmüket, hogy évi 35 fontjuk bánja, ha nem használják, vagy mondják le hitelkártyájukat.

Piaci szakértők szerint a hitelkártya kibocsátó cégek közül egyre többen fognak élni ezzel a lehetőséggel, hiszen így az inaktív ügyfelektől is számíthatnak bevételre, akik idővel ismét rendszeres használóvá, és így bevételforrássá válhatnak a bankok számára.

Címkék: