Járadékvadász értelmi fogyatékosok

Pénzcentrum2009. augusztus 14. 09:47

Létezik hazánkban egy falu, ahol közel tízszer annyi értelmileg visszamaradott ember ér, mint másutt, legalábbis papíron. Az ügyben büntetőeljárásokat és nyugdíjbiztosítási felülvizsgálatokat indítottak.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei faluban, Nyírmihálydiban feltűnően sokan részesülnek rokkantsági járadékban, ami a rendőrség figyelmét is felhívta. Így derült ki, hogy szervezett akció keretében többen vélhetően megtévesztették a járadék jogosultságáról döntő orvos szakértői bizottságot.

Nyírmihálydiban mintegy kilencszáz cigány ember él, közülük sokan nyomorúságos körülmények között, így talán nem meglepő, hogy a rokkantsági járadékkal kapcsolatos csalási ügy érintettjei mindannyian a helyi roma közösségből valók.

Minderre úgy derült fény, hogy az illetékes gyámhivatal megtudta, egy nyírmihálydi férfi papíron súlyos értelmi egészségkárosodásban szenved, a valóságban viszont nyolc általánost végzett, majd autóvezetői jogosítványt is szerzett. Az ezt követő nyomozás során kiderült, a leszázalékoltak ugyanazokat a tüneteket produkálták, súlyosan retardáltnak tűntek az orvosi bizottság előtt.

Nemrégiben bírósági ítélet is született: Nagy Józsefet, a nyírmihálydi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjét - első fokon - két év letöltendő börtönre ítélték csalásért.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelenleg havonta mintegy 32 ezer forintos rokkantsági járadék nem azonos a rokkantsági nyugdíjjal. A járadékra azok jogosultak, akiknek az egészségkárosodása a 25. életévük előtt eléri a nyolcvan százalékot, míg a rokkantsági nyugdíjra való jogosultság a megszerzett szolgálati időtől függ.

Az Észak-alföldi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon már folyamatban van a nyírmihálydi ügyek felülvizsgálata, melynek eredményeként már több mint harminc esetben szüntették meg a járadékfizetést.

Címkék: