Nyakig úsznak az adósságban az egyetemisták

Pénzcentrum2009. április 20. 12:00

Az Egyesült Államok egyik legnagyobb diákhitel-központjának számító Sallie Mae szerint az egyetemi hallgatók eddig sosem látott mértékben halmozzák fel hitelkártya-tartozásaikat.

A statisztikák szerint az átlagos alsóbb évfolyamra járó egyetemi hallgató 3 173 dolláros tartozást halmozott fel, míg a végzősök 4 100 dollárig terhelték a hitelkártyájukat. Már a gólyák is nyakig ülnek az adósságban: fejenként átlagosan 939 dollárral tartoznak a bankoknak, holott öt évvel ezelőtt ez az összeg alig 373 dollár volt. Öt évvel ezelőtt az elsősök alig 31 százalékának volt hitelkártya-tartozása. Mára ez az arány 85 százalékra hízott.

Korábban: Bajba kerülhetnek a diákok - A válság az amerikai egyetemistákat is utolérte

A tartozások felhalmozódásáért részben az egyetemi képzés költségeinek emelkedése tehető felelőssé, a diákok ugyanis a kiadásaik egy részét nem a jelzálog alapú államilag támogatott hitelből, vagy személyi hitelből fedezték - mivel azokat túl bonyolultnak találták -, hanem a hitelkártyájuk segítségével. A hallgatók ugyanakkor nem minősülnek a legmegfontoltabb költekezőnek: a Sallie Mae felmérése szerint az adósok 60 százaléka nincs is tisztában azzal, mennyire elúszott a költségvetésük a hitelkártya-tartozásuk miatt, míg 40 százalék bevallotta, hogy akkor is vásárolt, ha tudta, hogy nem lesz egyhamar pénze a tartozások visszafizetésére.

Magyarországon nincs megbízható adat arra nézve, milyen szinten adósodnak el az egyetemista korú hitelkártya-tulajdonosok. A hallgatók alapvető pénzforrása itthon továbbra is a diákhitel, mely most újra reneszánszát éli: a Diákhitel Központ tájékoztatása szerint a tavaszi időzkban mintegy 10 százalékkal nőtt az új igénylések száma a 2008 második félévi bázisértékhez képest. Ez mág akár a válságra utaló jel is lehetne, de sokat mondó jel, hogy a valós visszafizetések összege továbbra is jóval magasabb, mint a kötelező részletek összessége, vagyis magas az előtörlesztések aránya.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Korábban: Válságban nem kell a hitel a hallgatóknak?

Címkék: