Támad az aszály - elfogy a víz Európában

Pénzcentrum2009. március 18. 16:55

Nem fenntartható Európa vízfogyasztása - az öreg kontinens rövidesen szárazsággal és vízhiánnyal nézhet szembe - figyelmeztetett az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA). Még egy indok, hogy visszafogjuk a fogyasztásunkat.

A vízhiány már nem csak a déli államok sajátja, a jelenség egyre gyakrabban fordul elő Észak-Európában is. A túlfogyasztás sajnos egész Európára jellemző. A felszín közeli és felszín alatti vizek egyre nagyobb arányú felhasználása ugyanakkor csak rövid távon jelenthet megoldást, hosszú távon semmiképp sem fenntartható. A negatív folyamatot pedig tovább rontja a globális felmelegedés, amelynek köszönhetően a jövőben egyre gyakoribbak lehetnek a szárazságok, aszályok, különösen nyáron.

Persze vannak alternatív megoldások a víz iránti fokozott kereslet kielégítésére: tisztítani a szennyvizeket vagy épp összegyűjteni a lehullott csapadékot. Az EEA szerint azonban az európai politikai elkötelezettségnek sokkal inkább a kereslet csökkentésére, mintsem a kínálat növelésére kellene nagyobb hangsúlyt fektetnie.

Az EEA szorgalmazza, hogy az Unió tagállamai dolgozzanak ki vészforgatókönyveket szárazság esetére, amelyekkel sokkal inkább lehetne kezelni az egyre gyakoribb aszályokat, mint válságmenedzsmenttel. Nem túl jó ötlet a bioenergia-ültetvények forszírozása sem, mert ezek rendkívül vízigényes növények, amely különösen a déli államokban jelenthet óriási pazarlást. Nem jelent megoldást a tengervíz sótlanítása sem, mivel a folyamat rendkívül energiaigényes.

Ehelyett kevésbé vízigényes növények termelésére kellene átállni, a mezőgazdaságban dolgozóknak pedig tanácsadó-programokat szervezni. A szektor számára szervezendő fenntartható vízfelhasználási "oktatásokat" az EU-s szakalapok terhére lehetne megrendezni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Hihetetlen pazarlás folyik a szivárgások, elfolyások miatt is: a beszámoló szerint a kontinens egyes részein akár a kiszivattyúzott víz 40 százaléka is pocsékba megy a gyatra hálózat miatt. De nem csak a korrózió okoz problémákat, hanem az illegális vízvétel is: a jelenség egyes száraz területeken egyre gyakoribb, a hatóságok pedig még mindig nem kezelik a súlyának megfelelő mértékű komolysággal a problémát.

A legfontosabb változtatást azonban a víz hatósági áránál kellene bevezetni, a spórolást ugyanis sokkal inkább elősegítené egy progresszív sávos rendszerű számlázás, mint a mostani lineáris. Ezen felül szektoronként eltérő árakat kellene alkalmazni, az alapvető vízigényeknek megfelelően.

Címkék: