Állami készfizető kezesség: kevés az érdeklődő

Világgazdaság2009. március 17. 08:30

A bankok szerint nem mutatnak komoly érdeklődést a frissen munkanélkülivé vált ügyfelek az állami készfizető kezesség iránt, amelyet lakáshiteleikhez vehetnek majd igénybe.

A visszafogott érdeklődés részben érthető, hiszen a kétéves időnyerést biztosító, a parlament által már két hete elfogadott jogszabályt ugyanis a hatálybalépés előtt még az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia, és el kell készülnie a törvényhez tartozó végrehajtási rendeletnek is. Attól viszont nem kell tartani, hogy az új lehetőség visszhang nélkül marad.

A jogszabály értelmében áthidaló kölcsönt kaphat a banktól az az álláskereső, aki 2008. szeptember vége után vesztette el munkáját, és vállalja, hogy a lakásvásárlási vagy lakás-felújítási hiteléből a szerződés időtartama alatt -a szerződésmódosítást követő két éven keresztül- havi minimum 10 ezer forintot törleszt. A garancia csak arra a lakásra vonatkozhat, amiben az igénylő benne él, és a kölcsön összege sem haladhatja meg a 20 millió forintot.

A hitelintézetek többségénél a futó hitelek megmentésével kapcsolatban az utóbbi hónapokban érezhetően nőtt az ügyfélmegkeresések száma, vagyis egyre többen érdeklődnek a szerződésmódosítások különféle lehetőségei iránt.

A potenciális igénylők köre mindenesetre folyamatosan bővül. A KSH adatai szerint a 2008. november - 2009. januári időszakban elérte a 351 ezret a regisztrált állástalanok száma, ez 8,4 százalékos munkanélküliségi rátát jelentett. A helyzet hasonló a lakáshitelek esetében is: a háztartásoknál kinn lévő állományuk meghaladja a 4200 milliárd forintot, ez több mint felét adja az összes lakossági tartozásnak.

Címkék: