Előtörlesztési hullámot indított a brit kamatvágás

Pénzcentrum2009. március 6. 11:00

Előtörlesztési hullám indult a brit jelzálogpiacon, miután a Bank of England 0,5 %-ra csökkentette az alapkamatot. Felmérések szerint az előző év azonos időszakához képest 50 %-kal több jelzáloghiteles él az előtörlesztés lehetőségével.

A megtakarítások átlagos kamatszintje a jegybanki alapkamat csökkentésével arányosan csökkent, ezért sokan inkább a fennálló tartozásuk csökkentésére fordítják a félretett pénzüket. A felmérés szerint a megkérdezett jelzáloghitelesek 37 %-a egyértelműen a kamatvágások hírére döntött az előtörlesztés mellett, így változatlan futamidő mellett csökken a havi törlesztőrészletük.

A felmérést végző cég vezetője szerint a számok egyértelműen azt mutatják, hogy az ingatlanárak csökkenése miatt kedvezőtlenebb hitel/fedezet pozícióba került adósok az előtörlesztésben látják a megoldást. A történelmi mélyponton lévő kamatszint a megtakarítások helyett a hitelpozíciójuk javítására ösztönzi az ügyfeleket.

A kutatás során azt is megfigyelték, hogy a korábbinál alacsonyabb jövedelemmel rendelkező ügyfelek a kedvező kamatszint ellenére sem választják az előtörlesztést, ők inkább takarékoskodnak, illetve az egyre nehezebb megélhetésre fordítják a pénzüket, mivel a hosszú futamidejű jelzáloghitelek esetében a kisebb összegű előtörlesztés nem eredményez jelentős törlesztőrészlet csökkenést.

Címkék: