A mai tinik 12-szer többet költenek, mint harminc évvel ezelőtt!

Pénzcentrum2009. március 2. 15:00

A huszonegyedik század tinédzserei egészen más vásárlási szokásokkal rendelkeznek, mint a hetvenes évekbeliek. Ma közel 12-szer több zsebpénzre van szükségük, az inflációs hatástól is eltekintve, mint 1975-ben!

A brit statisztikai hivatal vásárlási szokásokat feltérképező kutatása szerint a mai tinik fogyasztói kosara jóval több terméket és szolgáltatást tartalmaz, mint 30 évvel ezelőtt. Már majdnem mindegyiknek van laptopja, amit elvileg házi feladatokhoz, gyakorlatilag inkább neten szörfölgetésre használnak, a szobájukban biztosan akad TV, DVD-lejátszó, mindegyiknek van mp3-lejátszója, és rendszeresen eljárnak diszkóba, moziba.

Ez egy átlagos brit fiatal számára - pontosabban szüleiknek - mintegy évi 9000 fontjába kerül. Évente legalább ezer fontot költenek mobiltelefonra, mp3-lejátszókra, és zeneletöltésekre, 240 fontot fodrászra, 300 fontot sportra, de még ezeket is felülmúlja a mozira, bulikra, és ruhákra fordított összeg.

Akadnak olyan termékek, amelyeket manapság olcsóbban lehet beszerezni, mint a hetvenes években, például ha a játékkonzolokra, vagy egy hifire gondolunk, míg egyéb termékek, szolgáltatások ára emelkedett. Ma egy mozijegy átlagosan 7 fontba kerül, míg 1975-ben 4,8 fontot kértek érte, de a sör is drágult azóta.

Tendencia az is, hogy egyre fiatalabb korban kezdenek pénzt költeni a fiatalok. Ma már egy hat-hét éves gyerek is pénzt ad ki például egy-egy mobiltelefonra letöltött csengőhangért, vagy játékért.

Címkék: