Apuci és anyuci nyakán lógnak a fiatalok -legalábbis anyagilag

Pénzcentrum2009. február 25. 10:45

Egy felmérés szerint ötből négy fiatal felnőtt vallja magát anyagilag is függetlennek, pedig valójában a szüleik tartják el őket. Ezzel azonban apuci és anyuci anyagi helyzetét teszik egyre kilátástalanabbá.

A tendencia azt mutatja, hogy a felsőfokú tanulmányok folyamatosan drágulnak, miközben egyre nehezebb egy fiatalnak saját erejéből lakáshoz jutnia- ez a két fő oka annak, hogy nem tudnak anyagilag is függetlenedni a 18-25 év közöttiek. Ugyanakkor komoly problémát jelent, hogy 80 százalékuk azt képzeli, már nem a szülei tartják el.

A felmérésben megkérdezett ezer brit fiatal 40 százaléka otthon lakik -vagy a családja fizeti az albérletét-, ugyanennyien kapnak anyagi segítséget a mindennapi megélhetéshez, minden harmadiknak pedig besegítenek a szülei az egyetemi tandíjakba is. Szép számmal akadnak olyan szülők is, akik csemetéjük nyaralását is kifizetik.

Ugyanakkor a legtöbb fiatal egyáltalán nem tervezi, hogy visszafizetné családjának ezeket a pénzeket -valójában persze a legtöbb szülő ezt nem is várja el.

Pénzügyi elemzők arra figyelmeztetnek: a leendő apukáknak és anyukáknak már most el kell kezdeni spórolni gyermekeik jövőjére. A családi befektetések tervezésénél ezért arra kell törekedni, hogy legyen olyan megtakarítás, ami folyamatosan növeli értékét, és akár évtizedek múlva is felhasználható.

Címkék: