Már jövőre lehet hazánkban magáncsőd

Világgazdaság2009. február 23. 08:15

Tízévente legfeljebb egyszer kérhet törvényi segítséget - amelynek révén öt év alatt kapaszkodhat ki a bajból - az eladósodott magánszemély az igazságügyi tárca elképzelései szerint.

A készülő koncepció azoknak ad lehetőséget, időt tartozásuk átrendezésére, akiknek reális esélyük van arra, hogy új egzisztenciát teremthessenek. A támogatás azonban nem jelenthet egyet az adósságleírással. A jóhiszemű csődbejutottól megköveteli, hogy együttműködjön a hitelezőkkel és az eljárás menetét kidolgozó-felügyelő vagyongondokkal.

Nem kaphat segédkezet az, aki bűncselekményt követett el, vagy a megelőző öt évben rosszhiszeműen akadályozta a hitelezői követelések érvényesítését. Kizárja az adósságrendezést az is, ha a kérelmező feketemunkát végez, vagy esetleg - mondjuk egyéni vállalkozóként - mást feketén foglalkoztat.

A hitelezői megállapodással történő adósságrendezés a céges csődeljáráshoz hasonló megoldásokat alkalmazna. Így például az adóst moratórium illetné meg a procedúra kezdetétől addig, amíg a hitelezők nem adják áldásukat - vagy éppenséggel megtagadják a hozzájárulást - a tartozások átütemezésére. Igenlő válasz esetén a független, mindkét fél érdekeit szem előtt tartó vagyongondnok irányításával folyik majd az eljárás.

A személyi csőd bevezetésének igénye az ezredforduló óta többször felvetődött. Napjainkban a hazai háztartások növekvő eladósodása indokolná. Ez alacsonyabb ugyan az uniós övezet átlagos szintjénél - ott a GDP arányában 53, Magyarországon 28 százalék -, de évek óta folyamatosan emelkedik. Amennyiben elkészül a törvény, már 2010-től érvényesülhetne

Címkék: