Költözés szocpollal terhelt lakásból: lehetetlen küldetés?

Pénzcentrum2009. február 23. 08:30

Az évekkel ezelőtt lakásépítési kedvezmény (szocpol), vagy megelőlegező kölcsön igénybevételével lakást vásárlók egy része továbbköltözne, de az ügyintézés közben számtalan problémával kénytelenek szembenézni. Általános vélemény, hogy szinte képtelenség elintézni, hogy a szocpol átkerüljön egyik ingatlanról a másikra.

A kisebb - de szocpollal terhelt lakásokat - többnyire azért cserélik nagyobbra, mert a gyermekek növekedése miatt az előző már biztosít elegendő teret a családoknak. Problémát okoz, hogy a Magyar Államkincstár a tulajdoni lapon első zálogjogi ranghelyen kíván szerepelni, amit a bankok többsége nem tolerál.

A 2001-es lakáscélú állami támogatásokról szóló kormányrendelet szerint a bank jelzálogjoga akkor előzheti meg a szocpol bejegyzést, ha az igénylő forint alapú támogatott hitelt vett fel, a később széles körben elterjedt devizahitelekre és az utólag felvett fogyasztási hitelekre nem vonatkozik ez a szabály.

Vannak olyan pénzintézetek, amelyek a megelőlegező kölcsönt önerőnek tekintik, mások - a gyermekek megszületése előtt - hitelként veszik számításba az így kalkulált összeget. Egyszerűsítésre szorulhat az a szabály is, mely szerint a szocpolra bejegyzett állami jelzálogjog 10 éven át terheli az ingatlant.

Címkék: