Egyre hosszabb a BAR-lista, egyre több a rossz adós

Portfolio2009. február 19. 08:29

Egy év alatt közel százhúszezres növekedést mutatva, immár nyolcszázezernél is több rossz adóst és csaknem 2.4 millió mulasztást mutatnak a Központi Hitelinformációs Rendszer legfrissebb adatai 2008 decemberére vonatkozóan. A késve fizető lakosok száma nyolcezerrel nőtt, a vállalkozásoké viszont nyolcvannal csökkent.

A lakossági mulasztások száma év végén már majdnem elérte az egymilliót - olvasható ki a KHR adatbázisából. Ebből 669 ezer a még fennálló tartozás, 300 ezer pedig késéssel ugyan, de már rendeződött.

A KHR elsősorban azokat tartja nyilván, akik a minimálbér összege feletti mértékben, kilencven napig nem fizetik ki tartozásukat, de rajtuk kívül azok is felkerülnek a listára, akik hamis okmánnyal igazolják magukat, hamis adatokat közölnek, vagy visszaélnek bankkártyájukkal.

Akkor szűnik meg a mulasztás, amikor az ügyfél tartozásának teljes összegét rendezi a hátralék kiegyenlítésével, fedezet, kezes igénybevételével, esetleg a szerződés átütemezésével. A lezárt mulasztásokat még öt évig tartalmazza a rendszer.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nem csak a lakossági ügyfeleket, de a mulasztásban lévő vállalkozásokat is nyilvántartja a KHR. Õk 2008 végéig 914 ezren törlesztettek késedelmesen, 460 ezren pedig még fennálló késedelmes tartozással rendelkeznek. A cégek listáján 180 ezerrel szerepelnek többen, mint egy éve.

Különösen a lakossági ügyfelek száma ugorhat meg az idén, ebbéli aggodalmát fejezte ki nemrég Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke is. Szerinte akár ötven százalékkal is nőhet a nem fizető adósok száma az idei évben. Figyelemre méltó tény az is, hogy a tavaly decemberi adatokban a 90 napos szabály miatt még nincsenek benne azok, akiknek a forint jelentős őszi gyengülése miatt drasztikusan növekvő törlesztő részletekkel kellett szembesülniük.

Címkék: