A válság a gyerekek életére is kihat - kutatások bizonyítják!

Pénzcentrum2009. február 19. 16:00

Számos kutatás arra enged következtetni, hogy a gazdasági recesszió idején gyerekkorukat élők későbbi karrierjére jelentős hatással van a nehéz időszak, egyeseket megakadályoz abban, hogy sikereket érjenek el, míg másokat fókuszáltabbá, motiváltabbá tesz a szűkölködés.

Hogy melyik valósul meg a két kimenet közül, nagyban függ a gyerek életkorától, a szülők által felállított mintától, valamint attól is, hogy képes-e a gyermek valamilyen formán segíteni szüleinek a nehéz időszakban.

A mostani fiatal generációk közül az felsőoktatásból frissen kikerültek sínylik meg leginkább a válságot. Az 1980-as években, az olajválság után is az volt megfigyelhető, hogy a frissen végzettek legalább 10 évig kevesebbet kerestek, mint azok, akik prosperáló gazdaság idején kerültek ki az iskolapadból - derül ki egy Yale-en végzett kutatásból.

Hasonló összefüggéseket kerestek azon kutatás során is, amelyben 35 ezer apa-fiú viszonyában vizsgálták meg, hogy hat az apa kirúgás a fiú későbbi fizetésére, karrierjére. Azt találták, hogy ahol az apát elbocsátották, a fiú átlagosan 9 százalékkal kevesebbet keresett, mint akik apja soha nem vált munkanélkülivé.

Ennek az is oka lehet, hogy a fiúk ilyen esetben nem mernek magasabb presztízsű, fizetésű munkát keresni, megrekednek a "biztos" szinten.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A nagy gazdasági világválság idején gyerekkorukat élőkön azt figyelték meg, hogy önképüket jelentősen torzította az azonos nemű szülő általános hangulata. Vagyis ha a kisfiú apját kirúgták, aki ezért szorongott, pénzhiánnyal küzdött, a fiú sem vált kezdeményezővé, magabiztossá a későbbiekben.

Egy tavaly végzett felmérés során 77 elbocsátott szellemi foglalkoztatott nyilatkozott arról, hogyan készítik fel gyermekeiket a nehéz időkre. A legtöbb azt válaszolta, igyekszik tanulásra ösztökélni gyermekét, hogy minél több képességre tegyen szert, vagy akár vállalkozó legyen belőle.

Címkék:
olajválság,