Hitelkamatot emelt az Erste: a frankhitelesek egy hónapot kaptak!

Pénzcentrum2009. február 16. 11:30

Változik az Erste Bank által kínált magas finanszírozású és tisztán fedezet alapon nyújtott jelzáloghitelek kamata. A 0,5-1,5 százalékpontos emelés a február 16. után befogadott hitelkérelmekre vonatkozik. Átmenetileg fellélegezhetnek viszont a frankhitelesek, mivel a korábban bejelentett kamatemelést március 15-ig elhalasztották.

Az Erste Bank legfrissebb hirdetménye szerint 50 bázisponttal emelkedik bizonyos magas finanszírozási hányadú jelzáloghitelek kamata. A mi naptól benyújtott "0 %-os kezelési költségű" és a "csak kamat" lakáshitel és szabad felhasználású konstrukciók kamata egységesen fél százalékponttal emelkedik, valamint véget ért a korábban ezekre a termékekre vonatkozó kamatakció.

A tisztán fedezet alapú jelzáloghitelek meghatározott körének másfél százalékponttal emelkedik a kamata. A 150 bázispontos emelés szintén a "csak kamat" és a "0 %-os kezelési költségű" konstrukciókra vonatkozik. A bank már nem kínál frankhiteleket, de a korábban a meglévő állományra beharangozott kamatemelést március 15-ig elhalasztották.

A magas finanszírozású ügyletek kapcsán meg kell említeni, hogy akik október előtt vettek fel ilyen típusú hitelt, azok többségének a fennálló tartozása jelenleg magasabb lehet, mint a fedezetként felajánlott ingatlan értéke. A magas finanszírozású termékeket eddig is szigorú jövedelemvizsgálat mellett nyújtották, a tisztán fedezet alapú termékek kamatfelára pedig eddig is magasabb volt, mint a normál termékek kamatszintje.

A magas finanszírozású termékek elsősorban azoknak az igénylőknek szólnak, akik alacsony önerővel, de magas jövedelemmel rendelkeznek. A tisztán fedezet alapú konstrukcióval pedig a jövedelemigazolás hivatalos igazolása nélküli, az ingatlan értékének alacsonyabb hányadára, a magasabb kamatszint melletti hitelfelvételt vállaló ügyfélkört céloztak meg.

Címkék: