Brüsszel is megmentené a magyar bankokat

Pénzcentrum2009. február 12. 14:30

Az Európai Bizottság csütörtökön elfogadta a magyar bankmentő csomag keretein belül meghirdetett rekapitalizációs és garanciaprogramot. A csomag lehetővé teszi a hazai pénzintézetek számára, hogy központi forrásból tőkét emeljenek, cserébe az állam elsőbbségi részvénytulajdont szerezhetne. 


Sajtóértesülések szerint az Európai Bizottság jóváhagyta a nemzetközi hitelpiaci válság hatására meggyengült magyar bankok rekapitalizációjára, valamint a korábbiakat kiegészítő új hitelgaranciákra vonatkozó kormányzati tervet. A bankmentő csomag lehetővé teszi a hazai pénzintézetek számára, hogy állami forrásból tőkét emeljenek, amiért cserébe az állam elsőbbségi részvénytulajdonra tehet szert a bankokban.

A bizottság értékelése szerint ugyan a hazai bankmentő csomag állami segítségnyújtásra vonatkozó elemeket is tartalmaz, ám az egyenlő hozzáférés esélyeinek megteremtése révén nem torzítja el a piaci versenyt. A piaci verseny fenntartásáért felelős biztos, Neelie Krös szerint a magyar bankrendszer rekapitalizációjára irányuló kormányzati terv hatékony megoldást kínál a piaci bizalom helyreállítására, egyúttal arra is lehetőséget nyújt, hogy a reálgazdaság finanszírozását elősegítse.

A bankmentő csomag bevezetésével a jegybank célja, hogy a magyar pénzpiacon meglévő bizonytalanságok tovább csökkenjenek, és a vállalati hitelezés területén levő feszültségek oldódjanak. A megváltozott nemzetközi pénzügyi helyzetben ugyanis beszűkültek a rendelkezésre álló devizaforrások, azonban a deviza-hitelállomány hirtelen csökkenése a hitelkínálat, és ezen keresztül a gazdaság teljesítményének jelentős visszaesését okozhatná. Az alkalmazkodás elősegítése érdekében a Magyar Nemzeti Bank 2009. március 2-től új, eurolikviditást nyújtó hathónapos futamidejű euro/forint swaptendert vezet be.

Ugyanakkor a 6 hónapos swap tender feltételei között szerepel egy olyan pont, amely gyakorlatilag különválasztja a hazai és a külföldi tulajdonos kezében lévő bankokat, így a jelenlegi feltételek alapján a legnagyobb hazai hitelintézet, az OTP teljesen kiesik a jogosultak köréből. Olyan követelmények lettek meghatározva, melyek első ránézésre versenysemlegesnek tűnnek, de azokat a külföldi stratégiai tulajdonossal nem rendelkező bankok nem tudják igénybe venni.

Címkék: