Kinek fognak itt hitelezni? Viharosan bővül a feketelista!

Pénzcentrum2009. február 10. 05:55

Egy év alatt a másfélszeresére emelkedett, a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) lakossági részlegében nyilvántartott hitelmulasztások száma. Becslések szerint január végére az aktív feketelistások száma elérte a 700 ezret, az összes nyilvántartott mulasztás pedig átlépte az egymilliós szintet. A potenciális hitelfelvevőnek számító 18-70 év közötti korosztály lélekszáma a statisztikák szerint 7 millió főre tehető, ennek fényében még aggasztóbbak a számok.

A rossz adósok listáján 2006-ban 281 ezer, 2007-ben 433 ezer, 2008-ban pedig 670 ezer élő mulasztást tartottak nyilván. Figyelembe véve, hogy a korábbi havi 10-15 ezres növekedéssel szemben havonta már 20-30 ezer fővel nő a mulasztók száma, jelenleg körülbelül 700 ezer aktív feketelistás lehet az országban.

Az aktív mulasztók száma a 2007-es év harmadik negyedévében kezdett megugrani, de tavaly júliusban például 39 ezerrel duzzadt a lista. A hazánkat októberben elérő hitelválság családok ezreit sodorta nehéz helyzetbe, ennek következtében az első negyedévben rohamosan növekedhet a rossz adósok száma. Ezek a családok nem a fizetési hajlandóságuk romlása, hanem a jelenlegi piaci körülmények következtében megváltozott fizetési képességük miatt kerülhetnek a képzeletbeli szégyenfalra.

A listára azok az adósok kerülnek fel, akik legalább a mindenkori minimálbér összegének (jelenleg 71,5 ezer forint) megfelelő törlesztés megfizetésével több, mint 90 napon át késnek. A bekerülési szabályok következtében a szakértők szerint a néhány tízezres nagyságrendű törlesztőrészlettel megkésett adósok várhatóan csak a negyedév végére, illetve a második negyedév elejére szegik meg a szabályokat és kerülnek fel a listára.

A minimálbéren és a 90 napos szabályon túl további esetekben is felkerülhetnek a listára az adósok. Ezek közé tartozik, ha valaki hamis okmánnyal igazolja magát, hamis adatokat közöl, vagy bankkártyával való visszaélést követ el. A rendszerben a mulasztás megszüntetését követően még 5 évig tartják nyilván az adatokat.

A listát nyilvántartó szervezet vezetője szerint a lekérdezések számának csökkenéséből a lakossági hitelezés megtorpanására lehet következtetni. A potenciális hitelfelvevőknek számító 18 és 70 év között korosztály lélekszáma körülbelül 7 millió főre tehető, ebből - feltételezve, hogy a feketelistások döntő többsége is innen kerül ki - jelenleg 700 ezer fő egyáltalán nem hitelezhető, a háromszázezer passzív KHR-est pedig még kamatfelárral sem szívesen hitelezik meg a bankok.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az 15-64 év közötti magyar lakosság körében alig 57 %-os foglalkoztatási ráta tovább szűkíti az aktív banki ügyletekre jogosult ügyfelek körét. Nem beszélve arról, hogy a foglalkoztatottak többsége nem a készpénzfelvételen kívül semmilyen egyéb banki műveletet nem hajt végre. Sokan még mindig félnek bankkártyával fizetni, továbbá gyerekcipőben jár az elektronikus bankolás.

A pénzügyi tervezés és a pénzügyi szolgáltatások aktív használatától sokan a mai napig idegenkednek, de hitelezési szempontból az is aggasztó, hogy sokan előre leszögezik, hogy még ha tudnak, akkor sem vesznek fel hitelt különösen a közelmúltban történtek után.

A bankok hitelezési politikája egyre inkább a megfelelő jövedelemmel rendelkező ügyfélkör irányába tolódik, csak az adósminősítést követően mérlegelik majd az ingatlanfedezetet. A célpiac egyre szűkül, az ügyfelek közül sokan már most is jelentős terhet viselnek, ezért a hitelintézetek között tovább fokozódhat a verseny a fogyasztók kegyeiért.

Címkék: